«Μέτωπο του Νότου» κατά των πολιτικών λιτότητας, σηκώνει το δάχτυλο η Γερμανία

Σημαντική δήλωση – παρέμβαση από τον Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα για τη συνεργασία του Ευρωπαικού Νότου κατά της λιτότητας. Στην Αθήνα το επόμενο διάστημα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας και την ανάδειξή της σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή καταδεικνύουν οι πρόσφατες επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «σήμερα, που η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, η δημιουργία μιας αμεσότερης σχέσης με τις τρεις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις, ανοίγει σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές, στρατηγικού χαρακτήρα, σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας».

Κριτική Ομπάμα στην εμμονή της Γερμανίας για περαιτέρω λιτότητα και η απάντηση του Βερολίνου

Πυρά κατά της λιτότητας από τον Μπαράκ Ομπάμα, με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais. «Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει, «υιοθέτησαν μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση, με μέτρα λιτότητας, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ευρώπη καταγράφει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο  Αμερικανός Πρόεδρος κατονόμασε μάλιστα τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ως αρχιτέκτονα της λιτότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως οι ΗΠΑ επί 8 χρόνια διαφωνούμε με τον Σόιμπλε, γιατί η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί κατά 10%. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως επεσήμανε πως το πακέτο των μέτρων του ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα. Στην  Ελλάδα το επόμενο διάστημα ο Αμερικανός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Τη γερμανική πολιτική στην κρίση του ευρώ υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα…

«Σε ό,τι αφορά την γερμανική πολιτική λιτότητας, η Γερμανία υποστήριξε μια θέση η οποία λέει ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι είδαμε, όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, ότι η Ελλάδα έχει 14% έλλειμμα και βρήκαμε το σωστό μείγμα» είπε η Γερμανίδα καγελάριος σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Τόνισε ακόμη ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να έχουμε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να μην δημιουργηθούν οι θέσεις κάπου αλλού».

Πιέζει η Deutsche Bank για νέα αναχρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών τραπεζών… 

Για επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ενός ταμείου στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, με κεφάλαια της τάξης των 150 δισ. ευρώ, έκανε λόγο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ντέιβιντ Φόλκερτς Λαντάου. Προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη ασθενεί βαριά και θα πρέπει να αρχίσει επειγόντως να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της, εάν δεν θέλει να συμβεί κάποιο ατύχημα».

«Μόνο η έκδοση μιας μορφής ευρωομολόγου μπορεί να αντιμετωπίσει την οξύτατη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη», τόνισε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Πατρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.