Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση πληρωμής μέχρι 29 Φεβρουαρίου – Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των προσαυξήσεων

Παράταση δύο μηνών και συγκεκριμένα έως τις 29 Φεβρουαρίου χορηγεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Ο Κ. Χατζηδάκης είπε πως μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ανακοινωθούν μέτρα που θα αφορούν τη «σταδιακή προσαύξηση των τελών ανάλογα με την καθυστέρηση» καταβολής τους από του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Αν και αρχικά η παράταση για την καταβολή τους επρόκειτο να έχει διάρκεια μίας ή δύο εβδομάδων, δηλαδή με όριο τη 15η Ιανουαρίου, εν τέλει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έδωσε μεγαλύτερη παράταση, διάρκειας δύο μηνών. Αυτό σημαίνει πως η καταληκτική ημερομηνία για πληρωμή των τελών μετατίθεται για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των προσαυξήσεων

Σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αφού αναφέρεται στην απόφαση της παράτασης («αποφασίσαμε να δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, για την πληρωμή τους, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024. Για ένα δίμηνο ακόμα»), προαναγγέλλει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης, αναφέροντας το εξής:

«Κατόπιν, η Κυβέρνηση θα προτείνει ένα καινούργιο σύστημα, με βάση το οποίο δεν θα υπάρχει αμέσως, εάν δεν πληρωθούν τα τέλη, προσαύξηση 100%, αλλά μια σταδιακή προσαύξηση ανάλογα με την καθυστέρηση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου».

Ο υπ. Οικονομίας δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες διευκρινίσεις, κρατώντας έτσι σε αναμονή χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Η διαδικασία πληρωμής

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

  • Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας που οφείλει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε οχήματος υπολογίζονται σύμφωνα με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης του οχήματος και τον κυλινδρισμό ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα:

  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά έως τις 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους.
  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από την 1.11.2010 ή αργότερα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.