Ερώτηση 3987/15-3-16 των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπογράφει ο Γιαννακίδης Στάθης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Θέμα: Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ.

Βάσει του Ν.3475/2006/αρ.6, οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων είχαν τη δυνατότητα εκτός από ΤΕΙ να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους και σε σχολές ΑΕΙ, δίνοντας εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας. Το δρόμο για τα ΑΕΙ έβρισκαν μέσω της Ομάδας Β’ που συστήνονταν στα ΕΠΑΑ στη γ’ λυκείου και την οποία παρακολουθούσαν μαθητές που ενδιαφέρονταν να περάσουν σε πανεπιστημιακές σχολές.

Με τον Ν.4186/2013/αρ.13§2, οι μαθητές των ΕΠΑΛ εξακολουθούσαν να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς όμως να προβλέπεται η σύσταση των Ομάδων Β’ με αποτέλεσμα οι τελειόφοιτοι να μην έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις για ΑΕΙ.

Με τον Ν.4310/2014/αρ.58§6, η παραπάνω διάταξη τροποποιήθηκε ως ακολούθως: «Οι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και οι κάτοχοι ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε μεταγενέστερο έτος από αυτό της αποφοίτησής τους, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου».

Επειδή, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο υπονομεύει τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και δημιουργεί μαθητές δύο ταχυτήτων, στερώντας από τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα σπουδών σε ανώτατο ίδρυμα τουλάχιστον για ένα έτος.

Επειδή, το ένα έτος που μεσολαβεί έχει αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτική συνέχεια και την ετοιμότητα των συγκεκριμένων μαθητών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μία διαγωνιστική διαδικασία υψηλού ανταγωνισμού.

Επειδή, προκύπτει μαθητική διαρροή στα ΕΠΑΛ, καθώς αρκετοί μαθητές αναγκάζονται να αποχωρήσουν και να φοιτήσουν σε κάποιο γενικό λύκειο, προκειμένου να δοκιμάσουν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να άρει την αδικία που τελείται εις βάρος των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και να τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με σκοπό την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ, κατά τον χρόνο της αποφοίτησής τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές