Ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Με  μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης η ολομέλεια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την συνεδρίαση της ΚΕ που αποφάσισε  τη σύγκληση το Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος, στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Στη διαδικασία που κράτησε αρκετές ώρες, τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του κόμματος, ο Γραμματέας της ΝΕ και το μέλος της ΚΕ Κώστας Μορφίδης ενώ έγιναν παρεμβάσεις από μέλη και φίλους του κόμματος με εμφανή τον προβληματισμό για τα διλήμματα που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα, τις θετικές και αρνητικές  εκτιμήσεις για τις επιλογές, τη στάση των δύο τοπικών βουλευτών αλλά και την πορεία του κόμματος εντός της συμφωνίας με τους δανειστές, που δοκιμάζει ιδεολογικά το κόμμα και τα στελέχη του.

olo3

Χ. Ζεϊμπέκ: Το συναίσθημα έλεγε ΟΧΙ, ο ρεαλισμός ΝΑΙ

Ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ανέφερε ότι οι βουλευτές και το κόμμα κλήθηκαν να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις αυτό το εξάμηνο και, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα, υπήρξε μεγάλος προβληματισμός αλλά έπρεπε να αποδείξουν ότι η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. «Το συναίσθημα μας έλεγε ΟΧΙ αλλά ο ρεαλισμός έλεγε ΝΑΙ. Τελικά πρέπει να προχωράμε με τη λογική», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν πολλές επιλογές και τώρα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αγωνιστεί και να ανασυνταχθεί.

Τόνισε ότι δεν υπήρχε κάποια προετοιμασία για άτακτη χρεοκοπία που θα ήταν καταστροφική και ούτε το «τερατούργημα» του Σόιμπλε θα μπορούσε να είναι λύση. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μεταλλάσσεται αλλά ως κυβέρνηση έχει μπροστά του προκλήσεις, πρέπει να ρίξει τα βάρη στους κατέχοντες, να χτυπήσει η διαπλοκή, να κάνει τομές. Τέλος, χαρακτήρισε απαραίτητο το δημοψήφισμα, που άλλαξε το κλίμα και διεθνοποίησε το ελληνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σ. Γιαννακίδης: Ήταν μια δύσκολη αλλά συνειδητή επιλογή

Ο βουλευτής Στάθης Γιαννακίδης ανέλυσε την πορεία των διαπραγματεύσεων και αναφέρθηκε στη δυσκολία λήψης της απόφασης από τους βουλευτές, στη διάρκεια των διλημμάτων που τέθηκαν και τους προβλημάτισαν έντονα. «Ήταν μια συνειδητή επιλογή παρόλο που επρόκειτο για μια ήττα. Μια ήττα όμως όπου δεν χάσαμε μόνο αλλά κερδίσαμε κιόλας καθώς τίποτε δεν είναι πια απόλυτο» είπε, συμπληρώνοντας ότι από τη διαπραγμάτευση κατέρρευσαν κάποιες στερεοτυπικές εικόνες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη διαψεύστηκαν αρκετές από τις βασικές αναλύσεις του κόμματος αλλά πλέον υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά, στα οποία επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα. Χαρακτήρισε ανυπολόγιστες της συνέπειες ενός grexit, πολύ περισσότερο γιατί αυτή ήταν η επιδίωξη των δανειστών, και τόνισε ότι υπάρχον θετικά στοιχεία όπως το αναπτυξιακό πακέτο και η συζήτηση για το χρέος, υπό τη γενική θεώρηση ότι επελέγη η λύση με το μικρότερο κακό, που παράλληλα αφήνει προοπτικές και προκλήσεις παρά την πολύ δύσκολη απόφαση.

Γ. Χατζηθεοδώρου: Αυτοκριτική αλλά στήριξη στην ηγεσία του κόμματος

Ο Γραμματέας Γιώργος Χατζηθεοδώρου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα διλήμματα που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα, συναρτώντας την κατάσταση με τη μαξιμαλιστική ρητορική της αντιπολιτευτικής περιόδου, με αυτοκριτική διάθεση. Μίλησε, παράλληλα, για την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα από μια κυβέρνηση της αριστεράς και να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία ενώ έκανε λόγο για ανευθυνότητα, αναφερόμενος σε οποιοδήποτε σενάριο εκτός ευρώ.

Ανέλυσε τα δεδομένα που υπήρχαν όλο αυτό το διάστημα, τα λάθη που πιθανά έγιναν και τα διλήμματα που τέθηκαν στις δύσκολες στιγμές, όταν η ηγεσία και το κόμμα έπρεπε να κινηθούν σε καταστάσεις για τις οποίες δεν είχαν προετοιμαστεί, παρέχοντας όμως στήριξη στις επιλογές που έγιναν και στην πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης προς την επόμενη μέρα. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου θα υπάρξει η ευκαιρία για πιο ενδελεχή διάλογο και συζήτηση με ουσιαστικό περιεχόμενο και εκπροσώπηση όλων των απόψεων.

olo2

Κ. Μορφίδης: Στην Ξάνθη συνεργάζομαι καλύτερα από ότι στην Καβάλα !

Το μέλος της ΚΕ Κώστας Μορφίδης από την Καβάλα, ξεκινώντας, ανέφερε ότι η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια με τα στελέχη και τους βουλευτές της Ξάνθης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που έχει με τους βουλευτές της Καβάλας !

Ο Κώστας Μορφίδης έθεσε το ερώτημα για το είδος του κόμματος που θέλει κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέφερε ότι σίγουρα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για κάποια ζητήματα. Όμως, όπως είπε, το κόμμα στο εσωτερικό του ήταν άτολμο να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα γιατί οι πολλές διαφορετικές απόψεις τους έκαναν όλους επιφυλακτικούς στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. «Η πολυφωνία αυτή και ο πλούτος των ιδεών υπήρξαν σημαντικά στοιχεία αλλά τελικά αποδείχτηκαν τροχοπέδη για την κυβέρνηση ενώ έπρεπε να είναι ξεκάθαρες οι σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης, διακριτές και σαφείς εξαρχής» είπε μεταξύ άλλων.

“Θεωρούσαμε δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση θα πάει καλά όμως η στρατηγικής μας διαψεύστηκε και βρεθήκαμε προ ενός εκβιασμού. Αντιδράσαμε με το δημοψήφισμα και δικαιωθήκαμε” είπε ο Κώστας Μορφίδης, ο οποίος προανήγγειλε τις διαδικασίες που πρόκειται να ακολουθηθούν μέχρι το έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Foto: xanthipress.gr