Δελτίο Τύπου

Ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο φάρμακο για όλους και όλες!

 

Οι τελευταίες τρεις δεκαετίες στιγματίστηκαν από την μετατροπή της υγείας και της πρόνοιας από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων, σε εμπόρευμα. Περίπου δυόμισι εκατομμύρια πολίτες είναι σήμερα ανασφάλιστοι χωρίς να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια υγεία. Η θέσπιση του 5 € για την εισαγωγή στα νοσοκομεία και του 1€ για κάθε συνταγή, είναι αποτελέσματα των βάρβαρων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας στον καιρό των μνημονίων. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της υγειονομικής φτώχειας με ανισότητες και αποκλεισμούς από το δημόσιο σύστημα υγείας και καταπατούντην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η νέα κυβέρνηση, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος επισκέφτηκε το Υπουργείο Υγείας,προχωρά σε ριζικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα υγείας με ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης για όλους και όλες.

Αρχίζοντας με την κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης 39Α και της απαράδεκτης υποχρεωτικής πληρωμής των 5 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, πλέον θα θεσπίσει τηδωρεάν πρόσβαση και περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

  • Η κατάργηση του 1€ ανά συνταγή.
  • 4.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, με τις 700 από αυτές να αφορούν τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία.
  • Η  διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα, πρόληψη, εμβολιασμούς και διαγνωστικές εξετάσεις.
  • Η κατάργηση των τριμελών επιτροπών
  • Η άμεση αναδιοργάνωση του ΕΟΦ και του ΕΚΑΒ
  • Ο εθνικός ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, που αποτελεί εξάλλου και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα βελτιωθεί εντυπωσιακά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί και η μείωση του κόστους υγείας.
  • Η συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων με την  αξιοποίηση και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στην δημόσια Υγεία για την ενίσχυση άγονων και απομακρυσμένων περιοχών σε ιατρικό προσωπικό.
  • Η επεξεργασία κινήτρων για την ενίσχυση των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών σε ιατρικό προσωπικό, ενώ πρόκειται να προωθήσουμε και την εφαρμογή προγραμμάτων τηλεϊατρικής για την άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε αυτές τις περιοχές.

Η μάχη της κυβέρνησης δεν εξαντλείται εκτός των συνόρων, στη δύσκολη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση, οι βουλευτές και οι βουλευτίνες της  είναι εδώ καθημερινά δίνοντας τη δύσκολη μάχη και στο εσωτερικό της χώρας για την αναδιοργάνωση και την καταπολέμηση χρόνιων παθογενειών. Στόχος μας η αξιοπρέπεια και η προστασία των δικαιωμάτων όλων!