Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- Νέος γραμματέας ο Τάσος Κορωνάκης

11044636_10200369917808323_2065051208501832760_n1425206418Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών. Νέος γραμματέας της ΚΕ εξελέγη ο Τάσος Κορωνάκης.

Νέος γραμματέας της ΚΕ εξελέγη ο Τάσος Κορωνάκης, ενώ η μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας είναι οι Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέκος Καλύβης, Πάνος Λάμπρου, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Μπουρνούς, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Ρούντι Ρινάλντι και Ράνια Σβίγκου.

102 ψήφοι για τον Τάσο Κορωνάκη, 64 για τον Αλέκο Καλύβη, 1 για το Στέλιο Ελληνιάδη και 32 λευκά.

Τσίπρας: Πιο βαριές οι ευθύνες
Στις αυξημένες ευθύνες που έχει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως θα είναι πιο βαριές και πιο σημαντικές, ζητώντας παράλληλα από όλα να στελέχη να αναλάβουν «τη μεγάλη ευθύνη χωρίς σκοπιμότητες αλλά με μοναδικό στόχο να διευρύνουμε τη επιρροή του κόμματος στα λαϊκά στρώματα».

«Στη νεολαία, στους νέους ανθρώπους που με βάση τα ευρήματα τα δημοσκοπικά μετά τις εκλογές συνεχίζουν να αποτελούν τον ισχυρό πυρήνα της επιρροής μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως πρέπει «κυρίως όμως να διευρυνθεί η επιρροή μας και η στράτευση στο κόμμα στις λαϊκές γειτονιές, στα δυτικά προάστια, στη Β’ Πειραιά, στη Β’ Αθήνας, εκεί που τα ποσοστά μας αγγίζουν το 50%, είναι αδιανόητο να έχουμε ισχνές οργανώσεις σε αυτές τις γειτονιές που κατοικούν κυρίως; πολίτες που ανήκουν στην εργατική τάξη».

«Εξαιρετικά σημαντική ευθύνη είναι να αποκτήσουμε και μια «ραχοκοκκαλιά» έξω από τα αστικά κέντρα. Στην περιφέρεια, στον αγροτικό χώρο. Στην περιφέρεια που ήταν αυτή που έδωσε το άλμα σε σχέση με το 2012 και άρα τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου θα πρέπει να δούμε συγκροτημένα πια, τη δυνατότητα να φτιάξουμε οργανώσεις σε κάθε πόλη και σε κάθε μεγάλο χωριό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ζητώντας ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο μαζικός, πιο λειτουργικός, ένα κόμμα ανοιχτό και δημοκρατικό, ανοιχτό στο διάλογο και την κριτική.

Ταυτόχρονα όμως το κόμμα μας πρέπει να δείξει και ένα δείγμα γραφής, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα μιλάγαμε για τον κίνδυνο της «ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗΣ» που θα έρθει από κάποια στελέχη που θα ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα να προσέξουμε μήπως ο κίνδυνος του κυβερνητισμού προέλθει από εμάς τους ίδιους. Διότι ο Μαρξ έλεγε «τίποτε το ανθρώπινο δε μου είναι ξένο».

Απορρίφθηκε η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας
Απορρίφθηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα και με την οποία εξέφραζε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία του Eurogroup και ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 68 μέλη, ενώ κατά ψήφισαν 92 και βρέθηκαν και 5 λευκά.

Ολόκληρη η τροπολογία: 
«Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup.

Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις συμφωνίες στο Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχθούμε στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή τους, και στη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς από τη σκοπιά ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών.

Βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας –και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες- να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας».

Το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε λεπτομερώς τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, με τα στελέχη της Κουμουνδούρου να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, στην προσπάθεια να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. 

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με κανέναν τις αρχές μας και την ιστορία μας. Δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε μπροστά στα στις δυσκολίες όπως ελπίζουν κάποιοι». Είπαμε αλλεπάλληλα «όχι» σε συνθήκες αφόρητης πίεσης με χαρακτήρα ανοιχτού εκβιασμού τόνισε για τις διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πετύχαμε το τέλος του μνημονίου, τυπικά και ουσιαστικά. Οι απαιτήσεις του mail Χαρδούβελη βγήκαν από το τραπέζι (…) «Η τρόικα τελείωσε. Κι ας βαφτίζουν ορισμένοι του παλιού καθεστώτος τρόικα την Κομισιόν, ή τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, με τους οποίους φυσικά συνεργαζόμαστε και συζητάμε, αφού ανήκουμε στην ευρωζώνη (…) Η Ελλάδα έπαψε από τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης να είναι παρίας, που εκτελεί εντολές και εφαρμόζει μνημόνια. Ο ελληνικός λαός αισθάνεται να κερδίζει την αξιοπρέπεια που του αμφισβητούσαν και του στερούσαν» υπογράμμισε.

«Η απαλλαγή από τα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν είναι πλέον μόνο επιθυμία και λαχτάρα, που εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνησή μας τη μετέτρεψε σε πολιτική πράξη, τη “νομιμοποίησε” στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στα ευρωπαϊκά όργανα, την κατέστησε αντικείμενο αναμέτρησης και διαπραγμάτευσης.

Και έγιναν τα πρώτα βήματα προς τον απελευθερωτικό στόχο που δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και παρακινεί το λαό μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι η συμφωνία γέφυρα στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, έδειξαν όχι μόνο την επιμονή των δογματικών της λιτότητας, αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής να τελειώσει μ’ αυτή.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε σε ΝΔ και ΚΚΕ, λέγοντας ότι «και θέλω στο σημείο αυτό να σημειώσω πόσο κωμικό είναι και πόση πολιτική αμηχανία δείχνει, όταν προσπαθούν οι εκπρόσωποι του παλιού να αποδείξουν ότι και το νέο είναι μία από τα ίδια. Ότι συνεχίζουμε την πολιτική τους. Αλλά και πόσο θλιβερό να αναπαράγουν με επαναστατική αφέλεια αυτή τη στρέβλωση πολιτικές δυνάμεις με προοδευτική ιστορία και αριστερό πρόσημο».

«Μάς είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση. Με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης.

Με στόχο δηλαδή τη λεγόμενη αριστερής ή αντιμνημονιακή παρένθεση. Πήγαμε στη διαπραγμάτευση σε καθορισμένα από πριν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια» σημείωσε.

«Το σχέδιο, στο οποίο συνένοχος και εν πολλοίς εκτελεστικό όργανο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός που την ώρα που η Ελλάδα διεκδικούσε με αγωνία, καλούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψηφίσματα εναντίον της εθνικής προσπάθειας. Το σχέδιό τους, λοιπόν, ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνηή μας σε φθορά, ανατροπή, ή άνευ όρων παράδοση, πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Και πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει στους συσχετισμούς σε άλλες χώρες. Και κυρίως πριν από τις εκλογές στην Ισπανία» ανέφερε προσωπικά για τον Αντώνη Σαμαρά.

Όπως εξήγησε όμως ο πρωθυπουργός, «με την άρνησή μας να δεχτούμε τελεσίγραφα και να υποκύψουμε σε εκβιασμούς, δώσαμε τη δυνατότητα να παρέμβουν σε θετική κατεύθυνση άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.»

Ν.Δ.: Αποσταθεροποιημένη η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση αυτή είναι ήδη από μόνη της αποσταθεροποιημένη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της τροπολογίας της Αριστερής πλατφόρμας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ασυνέπεια πληρώνεται πάντα ακριβά. Τα ψέματά τους τα βλέπουν ακόμα και οι δικοί τους» συμπλήρωσε ο κ. Καραγκούνης, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει εγγυητής των ομαλών εξελίξεων του τόπου.

Πηγη