Δημοσκοπήσεις Metron Analysis και ΠΑ.ΜΑΚ.: Η κυβέρνηση διατηρεί την ευρύτατη αποδοχή της

Ευρύτατη αποδοχή της κυβέρνησης, των χειρισμών της στη διαπραγμάτευση, της συμφωνίας που επετεύχθη αλλά και της έως τώρα πορείας της, καταγράφουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας “Παραπολιτικά” και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

METRON ANALYSIS ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 01.03.2015Δημοσκοπήσεις Metron Analysis και ΠΑ.ΜΑΚ.

Στη μέτρηση της Metron Analysis, στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 42,1% προηγείται με τεράστια διαφορά, κατά 26,9 μονάδες από τη Ν.Δ. (18,3%). Τρίτο κόμμα το Ποτάμι με 5,7% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή (5,3%), ΚΚΕ (4,1%), ΑΝ.ΕΛΛ. (3,8%), ΠΑΣΟΚ (3%), Ένωση Κεντρώων (2,5%) και Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (1,4%). Ακόμα μεγαλύτερο είναι το προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα από τον Αντ. Σαμαρά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (55% έναντι 13%).

Με τεράστια πλειοψηφία, και συγκεκριμένα κατά 76%, αξιολογείται ως θετική η πορεία της κυβέρνησης, έναντι 18% που την αξιολογεί ως αρνητική. Το 68% επικροτεί τη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, ενώ το 23% δηλώνει δυσαρεστημένο. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., συμφωνούν σε ποσοστό 85%, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής σε ποσοστό 53%, του Ποταμιού 64%, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ με 67%, της Ν.Δ. με 55% και του ΠΑΣΟΚ με 53%. Επιπλέον, το 59% εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πέτυχε μέχρι στιγμής περισσότερα από την κυβέρνηση Σαμαρά. “Λιγότερα” απάντησε το 19% και “τα ίδια” το 12%.

Ακολούθως, στη δημοσκόπηση του ΠΑΜ.ΑΚ., το 60,5% αποφαίνεται ότι είναι σωστή η στρατηγική διαπραγμάτευσης, έναντι 29% που λέει “όχι”. Ακόμα, για το 56% των ερωτηθέντων η παράταση της δανειακής σύμβασης ήταν επιτυχία, για το 24% αποτυχία και για το 20% ούτε επιτυχία/ούτε αποτυχία. Κατά 69,5% εκτιμούν ως επιτυχία την παράταση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 11,5% ως αποτυχία και 19% εκτιμούν ότι δεν είναι ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία. Μοιρασμένες είναι οι γνώμες στη Ν.Δ., με το 38% να τη θεωρεί επιτυχία, το 41% αποτυχία και το 21% ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία. Το 53% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών υποσχέσεων, ενώ το αντίθετο εκτιμά το 43,5%.

Παράλληλα, το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 70,5% των ερωτηθέντων θεωρούν αρνητική τη στάση της Ν.Δ. επειδή δεν στήριξε την κυβέρνηση εκθέτει τη στάση του Αντ. Σαμαρά.

Πηγη