Με καπέλο Σόιμπλε, πίσω στο μνημόνιο το Eurogroup, σταθερά “όχι” η Αθήνα

Eurogroup1Δεν υπήρξε τελικά συμφωνία στο σημερινό  Eurogroup, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Η επιμονή αυτή εκδηλώθηκε με σχέδιο απόφασης στη γραμμή Σόιμπλε, δηλαδή με αυστηρή προσήλωση στις επιταγές του Μνημονίου, παρά τα όσα είχαν συζητήσει ο Αλ. Τσίπρας με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις Ευρωπαίων υπουργών και επιφανών οικονομολόγων ότι χρειάζεται δημοσιονομική χαλάρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο που παρουσιάστηκε στο  Eurogroup και το οποίο απορρίφθηκε αμέσως απο την ελληνική πλευρά, μιλούσε για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του ήταν η ακριβής έκφραση, προκειμένου να λάβει την τεχνική βοήθεια που προβλέπεται από αυτό.

Εκανε λόγο ακόμη και για εξάμηνη παράταση του προκειμένου να δοθεί χρόνος για να δουλέψουν τα δύο μέρη μία νέα συμφωνία.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη και λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ, η συνεδρίαση του  Eurogroup, έλαβε τέλος.

Δήλωσαν απογοήτευση

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου  ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών γιατί δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές. Η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα να προχωρήσει με το  αίτημα για την οποιαδήποτε επέκταση, είπε ο Ντάισελμπλουμ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως η αίτηση για παράταση είναι ο καλύτερος δρόμος και σημείωσε πως υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο. Διευκρίνισε δε ότι η ευελιξία δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε με τη σειρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. «Αν υπάρξει κάποιο αίτημα από την Ελλάδα τότε στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της ευελιξίας, αλλά πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα» επεσήμανε ο Μοσκοβισί

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα όταν και εάν αποφασίσει να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

«Εξαρτάται από την Αθήνα πλέον» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

 «Θα δώσουμε χρήματα όταν υπάρχει αξιολόγηση και αυτή είναι επιτυχής» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως η  αξιολόγηση του προγράμματος που σταμάτησε πριν τις εκλογές πρέπει να συνεχιστεί λέγοντας πως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

Σχολίασε δε πως η όποια σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι η επέκταση αποτελεί συνέχεια του προγράμματος και η «γέφυρα» αναφέρεται σε αυτό που ακολουθεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ντάισελμπλουμ επέμεινε ότι η βάση θα πρέπει να είναι το παρόν πρόγραμμα. «Όταν μιλάει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για μία γέφυρα μιλάει για το ίδιο πράγμα» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η συζήτηση δεν αφορά τις λέξεις. «Όταν μιλάμε για επιμήκυνση το κάνουμε γιατί υπάρχουν όροι που προκύπτουν από το πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση αποδοχής των βασικών στοιχείων αυτού του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο και πρέπει να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα».

Απ’ την πλευρά του ο Μοσκοβισί κάλεσε σε εξεύρεση κοινού εδάφους τονίζοντας ότι «εάν υπάρξει αίτημα για επέκταση τότε μπορούμε να εξετάσουμε την ευελιξία και θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε επί της ουσίας» είπε και διεμήνυσε «πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι».

Πριν τη συνεδρίαση

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι δύο τους κατά την είσοδο στο χώρο του Συμβουλίου δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν τα δημοσιεύματα που επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι «κατανοητό αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα».

«Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων» αναφέρουν  οι κυβερνητικές πηγές.

Με αρνητική προδιάθεση εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, όπου μίλησε με προσβλητικό τρόπο για την Ελλάδα (“λυπάμαι τους Έλληνες … ψήφισαν μια κυβέρνηση με ανεύθυνη συμπεριφορά”, ο Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία μου για την Ελλάδα. Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να εξετάσω τις επιλογές μου”.

Στην παράταση του υπάρχοντος προγράμματος επέμεινε και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

“Η καλή λύση είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος” δήλωσε ο Μ. Σαπέν, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, η παράταση του προγράμματος δίνει ασφάλεια και τον απαραίτητο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι δεν προσδοκά τίποτα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ανέφερε ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, αν αυτή δεν αποτυπωθεί σε ανακοινωθέν, δεν υπάρχει συμφωνία. Γι’ αυτό, είπε, προσπαθούμε σήμερα να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες, δήλωσε ο Σέλινγκ.

Πηγή