Γ. Πανούσης: Τα κέντρα κράτησης σε λίγες μέρες θα τελειώσουν

Την κατάργηση των κέντρων κράτησης, όπως αυτό της Αμυγδαλέζας, ανακοίνωσε επισήμως το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης μετά την επίσκεψή του στην Αμυγδαλέζα με αφορμή τον τραγικό θάνατο μετανάστη στο κέντρο κράτησης.
«Ήρθα να εκφράσω την ντροπή μου. Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν. Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το είπαμε και στη Βουλή ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί. Θέλουμε μόνο λίγες μέρες» δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Το ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησε νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, όπως και το Δίκτυο Μεταναστών. Kλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε  την Αμυγδαλέζα με επικεφαλής τη βουλευτή Βασιλική Κατριβάνου, ενώ επετράπη για πρώτη φορά η είσοδος σε δημοσιογράφους.

Κλείσιμο της Αμυγδαλέζας προανήγγειλε η Βασιλική Κατριβάνου δηλώνοντας πως η λογική της κυβέρνησης είναι η Αμυγδαλέζα να κλείσει, ωστόσο εξέθεσε τον προβληματισμό, για το τι θα γίνει με τους ανήλικους μετανάστες που κρατούνται και την ανάγκη να προωθηθούν σε άλλες δομές.

Στο χώρο βρίσκεται και ο αναπ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, ο οποίος σύμφωνα με την efsyn.gr προανήγγειλε τη διακοπή της λειτουργίας των κέντρων κράτησης μεταναστών και την εφαρμογή μιας δομής ανοιχτής φιλοξενίας.

Εν τω μεταξύ, η ΓΑΔΘ επιβεβαιώνει τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για μετανάστη από την Υεμένη ο οποίος αυτοκτόνησε στις 11/2 το βράδυ στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ΓΑΔΘ ο 24χρονος έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και επισκεπτόταν συνοδεία περιπολικού ψυχιάτρους σε νοσοκομεία της πόλης. Οι γιατροί, σύμφωνα με την ΓΑΔΘ, δεν έκριναν απαραίτητη τη νοσηλεία του και του παρασχέθηκε φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της ΓΑΔΘ ο μετανάστης αυτοκτόνησε κάνοντας βρόχο με την μπλούζα του στο λαιμό του. Για το γεγονός διενεργείται προανάκριση από το Α.Τ. Μενεμένης, ενώ προκαλεί εντύπωση που η αστυνομία μέχρι και σήμερα δεν αναφέρει το γεγονός στα ενημερωτικά σχετικά δελτία τύπου.

Το χρονικό

Το απόγευμα της Παρασκευής ένας πρόσφυγας  από το Πακιστάν αυτοκτόνησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Αμυγδαλέζας  όπου διαβιούν εκαντοντάδες πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες κάτω απο άθλιες συνθήκες.

Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Ναντίμ  πακιστανικής υπηκοότητας, ο οποίος κρεμάστηκε με πετσέτα, που έκανε βρόγχο, από κουκέτα, μέσα σε κοντέινερ, όπου κρατείτο, την πρώτη μέρα της μεταγωγής του στο Κέντρο Κράτησης. Αρχικά υπήρξε η πληροφορία ότι ο νεαρός αυτοκτόνησε, επειδή παρέμενε στο κέντρο, ενώ είχε παρέλθει το 18μηνο κράτησής του, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από την Αστυνομία και την έρευνα που ακολούθησε.  Συγκρατούμενοί του ανέφεραν  χτες ότι Ο Ναντίμ  συνελήφθη για τρίτη φορά και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης  πριν από δύο μήνες από την Κρήτη όπου συνελήφθη καθώς διέμενε παράνομα στη χώρα.

Τον Μοχάμεντ Ναντίμ  βρήκαν νεκρό  γύρω στις  οκτώ το βράδυ, συγκρατούμενοί του και κάλεσαν  τους αστυνομικούς , τους φρουρούς ουσιαστικά, οι οποίοι ενημέρωσαν και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατός του  Ναντίμ αποδίδεται σε αυτοκτονία, δεδομένου ότι από την αυτοψία και την ιατροδικαστική εξέταση δεν διαπιστώθηκαν εξωτερικές κακώσεις ή άλλα στοιχεία, που να οδηγούν σε διαφορετική εκδοχή. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί νεκροψία ενω θα γίνουν και  τοξικολογικές εξετάσεις, προκειμένου να αποκλειστεί με κάθε τρόπο οποιαδήποτε πιθανότητα πέραν της  αυτοκτονίας.

Μετα απο το τραγικό γεγονός  οι κρατούμενοι  του κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας  εξεγέρθηκαν καθώς δεν είχαν περάσει παρά λίγα μόνο 24ωρα απο τον θάνατο Αφγανού κρατούμενου  απο σοβαρά παθολογικά αίτια στα οποία δεν είχε δοθεί σύμφωνα με τις μαρτυρίες η απαραίτητη σημασία  ενω δεν είναι η πρώτη αυτοκτονία  κρατουμένου στην Αμυγδαλέζα.

Η  ένταση  που δημιουργήθηκε και –η- κατόπιν εξέγερση των κρατουμένων ήταν μικρής έκτασης,  ενω οι εντολές απο το Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη ήταν σαφείς…να μην επέμβει η αστυνομία, οχι βία, όχι καταστολή . Περίπου μετά τις 11 το βράδυ η κατάσταση ηρέμησε. Ανακοίνωση εξέδωσε χτες το βράδυ και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την αυτοκτονία του Ναντίμ, υπήρξαν διαβήματα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και πολλαπλές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο Κέντρο, διαβήματα που αναμένεται να εξεταστούν από την κυβέρνηση και σύντομα να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις ενω χτες όπως και σήμερα διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα έξω απο το κέντρο κράτησης.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου έκανε τηλεφωνικό διάβημα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και τον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ζητώντας να μην ασκηθεί βία.

«Η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε αυτό το απαράδεκτο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δυστυχώς γραφειοκρατικά δεν έχει περάσει ακόμα στην αρμοδιότητα του υπουργείου μου. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα και με απόλυτη προτεραιότητα προσπαθούμε αρχικώς να μεταφέρουμε από εκεί τα ασυνόδευτα ανήλικα και να τα μεταφέρουμε σε άλλες δομές. Στη συνέχεια θα φύγουν από εκεί οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ασθενείς που έτσι και αλλιώς απαγορεύεται να κρατούνται. Το στρατόπεδο αυτό πρέπει να κλείσει. Δεν μπορούμε να ζητάμε υπομονή από αυτούς του ανθρώπους που έχουν περάσει τόσα εκεί μέσα. Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες κατά το ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να ρυθμιστούν όλα τα θέματα, τα οποία είναι στη βάση τους θέματα πρωτίστως νομικά και δευτερευόντως ανθρώπινα, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν όλοι ότι εδώ και χρόνια δεν τηρείται η νομιμότητα. Δεν υπάρχει συνθήκη που να προβλέπει κέντρα κράτησης όπως αυτό της Αμυγδαλέζας» δήλωσε χθες, μιλώντας στο Κόκκινο η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Πηγη