Σε βαθύ διχασμό οδηγείται η Νέα Δημοκρατία

Με αφορμή την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού κόμματος που τάσσεται σαφέστατα κατά της ελληνικής διαπραγμάτευσης και τον ρόλο του Αντώνη Σαμαρά, πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαχωρίζουν την θέση τους.
Πληθαίνουν οι φωνές εντός της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική που εφάρμοσε το κόμμα.

«Ένα καίριο λάθος είναι η μετατόπισή μας από την “ήπια προσαρμογή” του Κώστα Καραμανλή στο “δόγμα σοκ” του Αντώνη Σαμαρά» δηλώνει ο πρώην υπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης στην εφημερίδα «RealNews».

Ζητά να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο έως την άνοιξη και σημειώνει πως «θέμα ηγεσίας μπορεί να τεθεί είτε από τον ίδιο τον πρόεδρο, είτε από τα συλλογικά όργανα της παράταξης». Αφήνει δε αιχμές για υπουργούς και στελέχη και για λάθη που οδήγησαν στην ήττα. «Δεν γίνεται να απολύεις και να γελάς, ή να κόβεις δαπάνες για την υγεία και να φωτογραφίζεσαι στο twitter ως μεταρρυθμιστής» σημειώνει.

Ενώ με αναρτήσεις του στο twitter ο κ. Αντώναρος ζητάει ευθέως την άμεση παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία του κόμματος.

Καυτηριάζει τη στάση του ΕΛΚ ο Ι. Μιχελάκης
«Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χθες. Απαράδεκτη και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία!» σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνική δικτύωσης ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης καυτηριάζει τη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο εξέδωσε επιθετικό ψήφισμα κατά της Ελλάδας, αλλά και το γεγονός ότι το ψήφισμα έγινε αποδεκτό από την ελληνική αντιπροσωπεία. «Όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων, αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση» σημειώνει.

Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χθες. Απαράδεκτη και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία!
— Γιάννης Μιχελάκης (@jmichelakis) February 13, 2015

Το tweet της Ντόρας Μπακογιάννη:

Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες. ΝΜ
— Ντόρα Μπακογιάννη (@Dora_Bakoyannis) February 13, 2015

Δ. Σιούφας: Ατυχέστατη η παρέμβαση

Ατυχέστατη χαρακτηρίζει την αναφορά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις», ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

Σε δήλωσή του τονίζει: «Σωστή η παραίνεση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προς τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση, «να μην διακινδυνεύσει την οικονομική πρόοδο που επετεύχθη στη χώρα»

Σωστή και η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ».

«Ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις». Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία.

Είναι ώρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, και οι παλαιότεροι φίλοι μου στο ΕΛΚ, να αντιληφθούν ότι χρειάζεται απέραντος σεβασμός στις θυσίες του Ελληνικού Λαού και περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που δυστυχώς δεν επεδείχθη όσο έπρεπε μέχρι σήμερα.

Αυτές τις θυσίες αξιοποίησε η προηγούμενη και αυτές πρέπει να αξιοποιήσει περαιτέρω η σημερινή κυβέρνηση», σημειώνει ο κ. Σιούφας.

Ο μόνος που προσπαθεί μέχρι στιγμής να σώσει τα προσχήματα και τάσσεται υπέρ της ηγεσία Σαμαρά είναι ο κ. Κεφαλογιάννης.

Απάντηση σε όσους επικρίνουν την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έδωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, δηλώνοντας ότι με την ανακοίνωση αυτή το ΕΛΚ χαιρέτισε την πρόοδο που έγινε με τη διακυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 2,5 χρόνια, πράγμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει αναγνωρίζει ακόμα. Αποστάσεις από την ανακοίνωση από Μιχελάκη, Μπακογιάννη, Σιούφα.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης είπε επίσης ότι το ΕΛΚ ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνημένα με την προηγούμενη κυβέρνηση που οδήγησαν σε πρωτογενή πλεονάσματα.

«Ζήτησε δηλαδή το αυτονόητο. Να τηρηθούν όλα εκείνα (πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις και κυρίως ανάπτυξη) που χαιρέτισαν οι πάντες σε όλο τον κόσμο εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και τόνισε πως προέχει όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, εντός και εκτός Ελλάδος, να διαφυλάξουν το μέλλον της πατρίδας μας και πως όλα τα άλλα, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι ανάξια σχολιασμού.

«Κάποιοι για να «γρατζουνίσουν» τον Σαμαρά διακινδυνεύουν να τραυματίσουν τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΕΛΚ και να οδηγήσουν την παράταξή μας στην εσωστρέφεια», πρόσθεσε.

Πηγή: Στο κόκκινο