Σουηδία, Λεβέν: Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση – Καμιά συνεργασία με την ακροδεξιά

Βέβαιος για το σχηματισμό κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Στέφαν Λεβέν, επικεφαλής του Σουηδικού κεντροαριστερού συνασπισμού, ενώ απέκλεισε κάθε συνεργασία με τους ακροδεξιούς.

“Τώρα πρέπει να επιδείξουμε ηγετικές ικανότητες. Οι πράξεις μετρούν, αλλά έχουμε επίσης και χρόνο για αντανακλαστικά. Αλλά η Σουηδία έχει πλέον μία κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διοικήσει κι αυτό χωρίς τους Σουηδούς Δημοκράτες να διαθέτουν κάποιον καθοριστικό ρόλο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέφαν Λεβέν.

 Σουηδία: Εκλογική νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες και τα κόμματα της Αριστεράς

Την ήτα της Συμμαχίας που κυβέρνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη Σουηδία και την οριακή νίκη της κεντροαριστεράς παραδέχθηκε αργά τη νύχτα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ, ο οποίος αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του σήμερα.

«Η κεντροαριστερά εξασφαλίζει περισσότερες έδρες (στη Βουλή) από τη Συμμαχία», είπε ο Ράινφελτ ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του. «Ο λαός πήρε την απόφασή του. Κατά συνέπεια, αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησής μου».

Ο Ράινφελτ είπε επίσης ότι πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του δικού του κόμματος, των Μετριοπαθών, το ποσοστό των οποίων υπέστη σημαντική μείωση, την άνοιξη.

Όκεσον: Είμαστε οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας (άκρα δεξιά) Γίμι Όκεσον ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του έγινε «ο κυρίαρχος του παιγνιδιού» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στη χώρα χθες.

«Έχουμε γίνει σε σημαντικό βαθμό οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού τώρα», δήλωσε ο Όκεσον στη Στοκχόλμη, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρόβλεψης ότι οι Δημοκράτες της Σουηδίας θα συγκεντρώσουν το 13,0% των ψήφων και θα καταλάβουν 47 έδρες στη νέα Βουλή της Σουηδίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και κόμματα της αριστεράς κατέλαβαν την πρώτη θέση στις χθεσινές εκλογές, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.