Τον σπρώχνουν στην πόρτα της εξόδου

Συνθήκες πλήρους ασφυξίας και αποδρομής διαμορφώνονται για την κυβέρνηση, ενώ πλέον το παρόν φθινόπωρο θυμίζει μέρες 2009, όταν η τότε κυβέρνηση βρισκόταν σε κατάσταση κατάρρευσης και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν είχε άλλη λύση από την εκτόνωση της κατάστασης με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

  • Ασφυκτικές πιέσεις για νέο Μνημόνιο και επίσπευση της προεδρικής εκλογής δημιουργούν ασφυξία στην κυβέρνηση. Με άγριες διαθέσεις έρχεται η τρόικα

Και τότε δεν υπήρχε καν Μνημόνιο. Η Κ.Ο. της Ν.Δ. βρισκόταν σε αναβρασμό, η πλειοψηφία στη Βουλή ήταν οριακή, η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της και ο Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει πως θα προκαλούσε εκλογές με αφορμή την ανανέωση της θητείας του Καρ. Παπούλια. Τώρα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι βουλευτές της Ν.Δ. βρίσκονται στα… “κεραμίδια”, ενώ το φιάσκο με τον δήθεν “διορθωμένο” ΕΝΦΙΑ άφησε νέες βαριές πληγές στη δικομματική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παραμένει πολύ μακριά από την πλειοψηφία των 180 βουλευτών που απαιτούνται για να μην διαλυθεί η Βουλή με αφορμή την προεδρική εκλογή, ενώ ακόμη και οι πιστωτές απειλούν να εξαϋλώσουν κάθε επιχείρημα περί “επιτυχίας” που θα μπορούσε να επικαλεστεί ο πρωθυπουργός: όχι μόνο καθυστερούν την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά ταυτόχρονα αφήνουν να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να ανοίξει τέτοια συζήτηση αν δεν αρθεί η πολιτική εκκρεμότητα και, παράλληλα, ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός τρίτου προγράμματος – δηλαδή, ενός τρίτου Μνημονίου. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Αντ. Σαμαράς έχει στηρίξει όλες τις ελπίδες του για την συγκέντρωση 180 βουλευτών και για πολιτική διάσωση στο επιχείρημα πως… “τελειώνει το Μνημόνιο”!

 Πιέσεις για εξελίξεις

Όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, το βασικότερο στρατηγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι οι νέες διαθέσεις των δανειστών. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης άκουσε προχθές τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης Μ. Ντράγκι να τον “παροτρύνει” να δεχθεί ένα νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα, ενώ στο Eurogroup που ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε αυστηρές συστάσεις για εκπλήρωση όλων των “μνημονιακών” υποχρεώσεων ώς τα τέλη Ιανουαρίου του 2015. Με παράλληλο υπονοούμενο ότι ώς τότε δεν πρόκειται να ανοίξει καμία συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους…

Η κυβέρνηση είχε πάρει μια πρόγευση της στάσης που κράτησαν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από τη συνάντηση των υπουργών με τους “τροϊκανούς” στο Παρίσι. Πλέον, δηλαδή, το μήνυμα τον δανειστών προς τον Αντ. Σαμαρά είναι σαφές: αν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Μ’ άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός οδεύει προς την προεδρική εκλογή χωρίς τον “άσο στο μανίκι” της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον ο Αντ. Σαμαράς υφίσταται πιέσεις και από το εσωτερικό για να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις. Στο Μαξίμου έπαθαν σοκ όταν πληροφορήθηκαν διαρροές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος, επί της ουσίας, καλεί τον Αντ. Σαμαρά να κάνει ό,τι έκανε ο ίδιος το 2009: να ξεκαθαρίσει το τοπίο, για να μην “σέρνεται” η χώρα και η κυβέρνηση. Δηλαδή, να επισπεύσει την προεδρική εκλογή και… γαία πυρί μειχθήτω. Παράλληλα, την ίδια άποψη εξέφρασε δημόσια και ένας υπουργός της κυβέρνησης, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Αντ. Σαμαρά, αλλά και του προέδρου του κόμματός του Ευ. Βενιζέλου.

 Πλήρης αποδιάρθρωση

Ωστόσο, δεν είναι μόνο όλα τα παραπάνω που σπρώχνουν την κυβέρνηση στην πόρτα της εξόδου. Το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ προκάλεσε βαριές πληγές στην κυβέρνηση και στη συμπολίτευση στη Βουλή. Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών πέρασε με… απανωτές αντικαταστάσεις βουλευτών από το Γ’ θερινό τμήμα, ενώ ακόμη και ο αρμόδιος για την εφαρμογή του υπουργός, ο Γκ. Χαρδούβελης, επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις, λέγοντας πως “δεν είναι δική του σύλληψη” ο εν λόγω φόρος. Η απάντηση του Μαξίμου ήρθε διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδη, που κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών “να παραιτηθεί, αν δεν μπορεί να εφαρμόσει τον φόρο”. Τούτων δοθέντων, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να συγκαλέσει αυτή την εβδομάδα την Κ.Ο. της Ν.Δ. και να αποπειραθεί να “ηρεμήσει” τους “γαλάζιους” βουλευτές, υποσχόμενος “αποκατάσταση αδικιών” και νέες ελαφρύνσεις. Ήδη προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων, ενώ οι δύο δικαστικές αποφάσεις που μπλοκάρουν τη -“μνημονιακή”- δέσμευση για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και την εκποίηση του Ελληνικού στον όμιλο Λάτση “ξηλώνουν” έτι περαιτέρω τα σχέδια και την οικονομική πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου.

Πηγη