Ουκρανία: Συμφωνία για αποκλιμάκωση της κρίσης

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας,Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Μ. Πέμπτης, δήλωσε ότι όλες οι μεριές συμφώνησαν να συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
stoΚαθώς κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία και ενώ η τετραμερής συνάντηση που πραγματοποιείται στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ επιχειρεί να δώσει μία λύση στην τεταμένη κατάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.Μάλιστα, η ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε ξεχωριστά χωρίς να πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, γεγονός που ερμηνεύθηκε αρνητικά από τους αναλυτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα ακόμα αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Ρώσος υπουργός κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να παίξει σημαντικό ρόλο βοηθώντας την ουκρανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και τόνισε πως προβλέπεται αμνηστία για τους μαχητές από τον οργανισμό.

Την ίδια στιγμή, κάλεσε όσους ρωσόφιλους αυτονομιστές, τους οποίους χαρακτήρισε «παράνομες ομάδες» έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία να τα εγκαταλείψουν άμεσα και να παραδώσουν τα όπλα τους, τονίζοντας πως η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων είναι «παράνομη».

Ακόμη ο Λαβρόφ ζήτησε μια πιο αποκεντρωμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία, με παροχή ευρύτερων εξουσιών στις ρωσόφωνες περιοχές.

Η τετραμερής συνάντηση, μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε περίπου την Μ. Πέμπτη, στις 12:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσα, ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συμμετείχαν στη συνάντηση στη Γενεύη και αναμένεται να προβούν σε κοινή ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται τα επόμενα στάδια για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters, BBC via koutipandoras.gr