Αλέξης Τσίπρας: «Θα αλώσουμε τη σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη»

mnp“ «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, έχει ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής των συσχετισμών, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ριζική στροφή, την επανίδρυσή της και την επιστροφή στις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς στο Παρίσι ”

Ομιλία σε εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς στο Παρίσι, πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κατάμεστη αίθουσα, έκανε λόγο για «το Παρίσι των μεγάλων κοινωνικών αγώνων», καθώς και για τη Γαλλία «των μεγάλων επαναστάσεων και ανατροπών»,εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της κυβέρνησης Μέρκελ».

«Για τους λαούς της Ευρώπης είναι αναγκαία σήμερα μια νέα μεγάλη ανατροπή, ειρηνική αυτή τη φορά», υπογράμμισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, έχει ανάγκη από ριζικό αναπροσανατολισμό της πολιτικής της. Έχει ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής των συσχετισμών, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ριζική στροφή, την επανίδρυσή της και την επιστροφή στις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε και στο ρόλο της ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για «Σιδηρούν βραχίονα του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος έχει υψώσει ένα «νέο τείχος χρήματος» στην Ευρώπη, που δεν σταθεροποιεί την ευρωζώνη. Αντίθετα την απειλεί και ευνοεί τους εθνικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς, από τους οποίους απαλλάχθηκε η Ευρώπη με αιματηρό τρόπο και με δύο παγκόσμιους πολέμους». «Σήμερα πρέπει να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, γκρεμίζοντας αυτό το νέο τείχος της διαίρεσης, ανάμεσα στον πλούσιο βορρά με τα εμπορικά πλεονάσματα και το φτωχό νότο με τα εμπορικά ελλείμματα. Ανάμεσα σε δανειστές και δανειζόμενους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά την Αριστερά και τον σημαντικό πλέον ρόλο που καλείται να παίξει σήμερα στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Εμείς γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αλώσουμε τη Βαστίλη του παγκόσμιου φιλελευθερισμού, τη σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη- αρκεί να αντλήσουμε από τη σοφία της συλλογικής εμπειρίας των κοινωνικών αγώνων των λαών της Ευρώπης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να εργασθούν για μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη με βάση έξι κύριους άξονες:

1. Τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την ακύρωση των μνημονίων.

2. Τη δημοκρατική αναθεμελίωση της ευρωζώνης, ώστε να γίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τα κράτη.

3. Μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, για συλλογική και αλληλέγγυα λύση.

4. Ένα ευρωπαϊκό «New Deal», για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της ηπείρου.

5. Τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας.

6. Τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μετανάστευση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και τον Φρανσουά Ολάντ, και στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, με την ευκαιρία του «Συμφώνου Ευθύνης» με τις επιχειρήσεις, και τις περικοπές της τάξεως των 50 δισ. ευρώ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Έχει ακούσει ο Φρανσουά Ολάντ κάτι από τη διεθνή συζήτηση για την αποτυχία της λιτότητας στην Ελλάδα; Βλέπει ότι το μόνο που καταφέρνει η λιτότητα είναι να βαθαίνει την οικονομική κρίση με την ύφεση που τροφοδοτεί και την ίδια στιγμή να δημιουργεί πρόβλημα Δημοκρατίας;», για να προσθέσει ότι «Αν η κυβέρνηση Ολάντ ήταν διαφορετική, ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν σήμερα διαφορετική. Αλλά, αντί για αντίβαρο και ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και τη “γερμανική Ευρώπη”, η κυβέρνηση Ολάντ λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της κυβέρνησης Μέρκελ -και ως απολογητής της πιο δεξιάς πολιτικής που έχει ποτέ υποστεί η Ευρώπη».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Σήμερα, με την αγωνιστική σας παρουσία δώσατε ελπίδα στην αλλαγή. Δώσατε δύναμη στη δημοκρατία. Δώσατε προοπτική στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Στις 25 Μαΐου θα είμαστε η θετική έκπληξη. Θα είμαστε ψηλά, για να σηκώσουμε ψηλά τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Πηγη