Ο Πάπας καταγγέλλει τη “νέα τυραννία των αγορών”

photo26Εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά ο Πάπας Φραγκίσκος, που επιτέθηκε στον άκρατο καπιταλισμό χαρακτηρίζοντάς τον “νέα τυραννία” στο πρώτο του μεγάλης έκτασης κείμενο -ένα “μανιφέστο” 84 σελίδων- ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το 84 σελίδων “μανιφέστο” παραδόθηκε συμβολικά σε έναν επίσκοπο, έναν ιερέα και έναν διάκονο.

  • Το 84σέλιδο “μανιφέστο” του Φραγκίσκου

Ο Πάπας, αφού είπε πως είναι απαραίτητη η ανανέωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, χαρακτήρισε «τυραννία» τον αχαλίνωτο καπιταλισμό, επέκρινε την «ειδωλολατρία των χρημάτων» και κάλεσε τους πολιτικούς «να επιτεθούν στις δομικές αιτίες της ανισότητας» και να εγγυηθούν ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν δουλειά, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Οι πλούσιοι δεν εξαιρέθηκαν από το επίσημο αυτό κείμενο του Πάπα, αφού τους κάλεσε να μοιραστούν τον πλούτο τους, ενώ προειδοποίησε ότι η οικονομική ανισότητα θα οδηγήσει σε συγκρούσεις.

Μάλιστα ο Ποντίφηκας φαίνεται και πρόθυμος να ακούσει και “από τα κάτω” οριζόντιες πρακτικές, αφού δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι εξουσίες από τα ανώτερα κλιμάκια του Βατικανού σε πιο χαμηλές βαθμίδες της Καθολικής Εκκλησίας. Η υπερβολική συγκέντρωση (εξουσιών), αντί να βοηθάει, περιπλέκει τη ζωή της Εκκλησίας και το ιεραποστολικό της έργο, αναφέρει ο Πάπας, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα είχε καλέσει σε σύσκεψη για να βρεθούν τρόποι να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στη γραφειοκρατία του Βατικανού.

«Όπως η εντολή ‘Ου φονεύσεις’ θέτει ένα ξεκάθαρο όριο για την προστασία της αξίας της ανθρώπινης ζωής, σήμερα πρέπει να πούμε ‘όχι’ σε μια οικονομία απόκλισης και ανισότητας. Μια τέτοια οικονομία σκοτώνει», γράφει ο Πάπας. «Πώς μπορεί να μην είναι είδηση το γεγονός ότι ένας ηλικιωμένος άστεγος πεθαίνει, επειδή είναι εκτεθειμένος, αλλά να είναι είδηση το γεγονός ότι το χρηματιστήριο έπεσε δύο μονάδες;» αναρωτιέται ο Πάπας, που δεν επέλεξε τυχαία το όνομα “Φραγκίσκος”, καθώς είναι σαφής η στροφή προς το δόγμα των Φραγκισκανών. «Προσεύχομαι στον Κύριο να μας δώσει περισσότερους πολιτικούς που ενοχλούνται πραγματικά από την κατάσταση της κοινωνίας, των ανθρώπων, από τις ζωές των φτωχών», προσθέτει.

«Προτιμώ μια Εκκλησία με μώλωπες, πληγωμένη και βρόμικη επειδή αυτό σημαίνει ότι έχει βρεθεί έξω, στους δρόμους, παρά μια Εκκλησία που ασθενεί, επειδή βρίσκεται αποκλεισμένη και επειδή προσπαθεί να κρατηθεί από τη δική της ασφάλεια», τονίζει ο Πάπας στην αποστολική του προτροπή.

Ωστόσο, στο κείμενο, ο 76χρονος Πάπας επαναλαμβάνει ότι η εκκλησία δεν μπορεί να χειροτονήσει γυναίκες ή να αποδεχθεί την άμβλωση. Αν και είπε ότι η χειροτονία γυναικών «είναι ένα θέμα που δεν είναι ανοιχτό προς συζήτηση», πρόσθεσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην ιεραρχία της Εκκλησίας.

Επίσης, για τη μετανάστευση που θεωρείται “απειλή” στην Ευρώπη του σήμερα, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους χριστιανούς «να αγκαλιάσουν με αγάπη και σεβασμό τους μουσουλμάνους μετανάστες στις χώρες τους, με τον ίδιο τρόπο που ελπίζουμε και ζητάμε να γίνουμε και εμείς αποδεκτοί και σεβαστοί σε χώρες ισλαμικής παράδοσης».

Πηγη