Η Νίκη ξέρει τη “δουλειά”.

Νίκη Κεραμέως: Από τα εποχικά επιδόματα ανεργίας ξεκινούν οι περικοπές – Φέρνει νομοσχέδιο-σκούπα

Από τα εποχικά επιδόματα σε τουρισμό και εστίαση ξεκινούν οι περικοπές της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με τη Νίκη Κεραμέως να δρομολογεί το επόμενο διάστημα την εισαγωγή του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που θα έχει τα χαρακτηριστικά «σκούπας», στο οποίο θα συμπεριληφθεί και το νέο επίδομα ανεργίας που θα αφορά λιγότερους άνεργους.

Η αλλαγή στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι ήταν προδιαγεγραμμένη. Η πρώην υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών του Μαξίμου και δεν έπεισε ότι μπορεί να φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές, που περιλαμβάνουν από μειώσεις συντάξεων έως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης την επόμενη διετία. Με το υπουργείο Εργασίας να αποτελεί ένα είδος «πειθαρχικού» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς όποιος πηγαίνει στη Σταδίου βρίσκεται σε προσωρινή δυσμένεια, η έλευση της Ν. Κεραμέως (χρεώθηκε το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών) συνδέεται με τον δεύτερο γύρο αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2025. Πρώτα θύματα του νέου κύματος περικοπών είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, καθώς ακυρώνεται η επέκταση του επιδόματος ανεργίας που αρχικά είχε συμφωνηθεί να φτάσει τους πέντε μήνες, από τρεις που είναι σήμερα. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα και κάτω από την πίεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό είχε βρεθεί η φόρμουλα για την άρση της μνημονιακής πρόβλεψης με επιμερισμό της καταβολής του εποχικού επιδόματος ανεργίας για δύο επιπλέον μήνες σε κράτος και εργοδότες.

Οι περικοπές

Η Ν. Κεραμέως αναμένεται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα να προχωρήσει άμεσα τις περικοπές των συντάξεων χηρείας, που θα προκαλέσουν μεγάλες μειώσεις σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες (κατά κύριο λόγο) συνταξιούχους. Και αυτό καθώς ακόμα και με το… ευνοϊκό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας ο/η δικαιούχος της σύνταξης χηρείας θα βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις και χρεωμένος στον ΕΦΚΑ, καλούμενος να καταβάλει ως αχρεωστήτως καταβληθείσες τις συντάξεις όχι μόνον μιας τριετίας, αλλά δύο τριετιών! Στο ίδιο νομοσχέδιο, και με πρόσχημα την εξίσωση και τον… εξορθολογισμό των παροχών ασφαλισμένων από διαφορετικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, θα περιλαμβάνεται και ο νέος Κανονισμός που θα προβλέπει μειώσεις σε χρήμα και παροχές για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους κυρίως των πρώην ταμείων των ΔΕΚΟ, που θα εξισωθούν με τα χαμηλότερα επίπεδα παροχών που ισχύουν στο πρώην ΙΚΑ.

Και στο βάθος νέα όρια ηλικίας

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η νέα υπουργός θα «τρέξει» και τη νέα ανατροπή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η αύξηση θεωρείται δεδομένη λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής με βάση το 65ο έτος της ηλικίας, όπως προβλέπει ο πρώτος μνημονιακός Νόμος 3836/2010. Η αύξηση αποφεύχθηκε λόγω πανδημίας το 2024, αλλά με βάση την τελευταία μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, μεταξύ 2027 και 2030 το όριο ηλικίας με 40ετία από το 62ο έτος σήμερα θα πάει στα 63 έτη και 5 μήνες, ενώ το 67ο στα 68,5 έτη.

ΑΥΓΗ