Ο στόχος επετεύχθη στη Βουλή – Η στρατηγική στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές

Για πολιτική και ηθική κατάρρευση της κυβέρνησης μιλούν στην Κουμουνδούρου, μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν οι βουλευτές τεσσάρων κοινοβουλευτικών ομάδων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διαμηνύει ότι θα επιμείνει στην ανάδειξη των ευθυνών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, με σκοπό να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Άλλωστε, οι προσφυγές των συγγενών των θυμάτων θα πολλαπλασιαστούν, ήδη έχει φτάσει στη Βουλή μια πρώτη προσφυγή με το όνομα του κ. Καραμανλή. Με φόντο λοιπόν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, στην αξιωματική αντιπολίτευση βάζουν θετικό πρόσημο όσον αφορά την παρουσία του κόμματος στη Βουλή, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «ο στόχος επετεύχθη»: η κυβέρνηση όχι απλά βγαίνει πολιτικά «λαβωμένη», αλλά είναι εκτεθειμένη απέναντι στην ίδια την κοινωνία.

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωκάλπες, οι διαβουλεύσεις και οι προετοιμασίες στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει των προκριματικών εκλογών της 14ης Απριλίου είναι πυρετώδεις. Ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα 150 από τα 400 περίπου ονόματα των πολιτών που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές, ενώ σχεδιάζονται οι πρώτες παρεμβάσεις του Στέφανου Κασσελάκη μετά και την επιστροφή του από τον στρατό.

Η Ν.Δ. θέλει «αμνήστευση Καραμανλή»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή και κυρίως κατά τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Αχ. Καραμανλή «αποκαλύφθηκε η γύμνια και η υποκρισία της κυβέρνησης». Κι αυτό γιατί η κυβερνητική στάση απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, διάρκειας μίας ή δύο ημερών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 του συντάγματος για να διερευνηθούν από την τακτική Δικαιοσύνη τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων υπουργών με βάση τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων, κατέστησε ευκρινές, όπως λένε κομματικές πηγές, ότι στόχος της γαλάζιας πτέρυγας της Βουλής ήταν η «αμνήστευση Καραμανλή». Επίσης, στην Κουμουνδούρου λένε ότι, λόγω της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αφενός, «η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο», αφετέρου αποκαλύφθηκε η «συμπαιγνία» Μαξίμου και Καραμανλή. «Το Μαξίμου στηρίζει Καραμανλή και ο Καραμανλής Μαξίμου». Αυτό ανέφερουν χαρακτηριστικά πηγές, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι η απόλυτη κυβερνητική στήριξη στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Μεταφορών φάνηκε και από τα χειροκροτήματα που ξέσπασαν στα γαλάζια κοινοβουλευτικά έδρανα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Μητσοτάκης θυσίασε δύο για να διασωθεί

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λοιπόν βγαίνει από την τριήμερη διαδικασία εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη πολιτικά, δεδομένου ότι έχασε στα μάτια τόσο της κοινωνίας όσο και των συγγενών των θυμάτων. Ταυτόχρονα, στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζουν με καυστικό τρόπο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση επί των ουσιαστικών ζητημάτων που ανέκυψαν, ούτε για τη λεγόμενη «μονταζιέρα» των διαλόγων ούτε και για τις δύο παραιτήσεις. Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι οι παραιτήσεις των δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι ασύνδετες με την πρόταση δυσπιστίας. Πρόκειται, όπως λένε για «θυσία των δύο, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Προκριματικές εκλογές για τις ευρωεκλογές

Με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να βγαίνει, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, πολιτικά ενισχυμένος από τη συζήτηση στη Βουλή, οι κομματικές μηχανές «ζεσταίνονται» ενόψει ευρωεκλογών. Πρώτος «σταθμός» οι -υβριδικές- κάλπες που θα στηθούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να αναδειχθούν οι 35 από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος. Μετά την ανακοίνωση των πρώτων 150 ονομάτων που θα συμμετάσχουν στην πρωτότυπη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών ανάδειξης υποψήφιων ευρωβουλευτών, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και άλλα 250 περίπου ονόματα. Αρκετά στελέχη -αλλά και όχι μόνο- συμπεριλαμβάνονται στα πρόσωπα που θα λάβουν μερος σε αυτήν την εσωκομματική κούρσα, όπως ο Μάριος Αθανασίου, η Δώρα Αυγέρη, ο Γιώργος Τσίπρας, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Νίκος Παππάς, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η Τζένη Αρσένη, ο Μάριος Κάτσης, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κ.ά. Θετική εντύπωση προκάλεσε η υποψηφιότητα της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, οι ενέργειες της οποίας λειτούργησαν ως θρυαλλίδα για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το κίνημα #metoo. Μάλιστα, η ίδια κατέθεσε την υποψηφιότητά της με διακριτικότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Συνολικά, πρόκειται για πρόσωπα τα οποία «έχουν ξεχωρίσει για το ακαδημαϊκό, επαγγελματικό, αλλά και κοινωνικό τους έργο».

Περιοδεία του Στ. Κασσελάκη στην Κρήτη

Η επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τον στρατό σηματοδοτεί και την «επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην προεκλογική «κανονικότητα». Μέσα στο σαββατοκύριακο σχεδιάστηκαν τα κεντρικά βήματα του επόμενου διαστήματος, ενώ ήδη προγραμματίζονται και τα επόμενα αναπτυξιακά συνέδρια. Αφετηρία των εξωστρεφών παρεμβάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Κρήτη, σε όλους μάλιστα τους νομούς, ενώ προγραμματίζονται περιοδείες και σε όλη τη νησιωτική χώρα. Σημειωτέον ότι η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κρήτη θα είναι η πρώτη μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.