ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την ανακοίνωση Μενέντεζ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ενημερώσει αν υπάρχουν όροι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Η ανακοίνωση Μενέντεζ, με την οποία ασκεί κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση επειδή δεν κατοχύρωσε ουσιαστικούς όρους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, ειδικά ως προς τη χρήση τους για παράνομες επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ένα μείζον θέμα, απέναντι στο σιωπητήριο που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση

Στη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις δηλώσεις Μενέντεζ (δείτε παρακάτω αναλυτικά) επισημαίνεται συγκεκριμένα:

«Η σημερινή ανακοίνωση του Γερουσιαστή Μενέντεζ, με την οποία ασκεί κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση επειδή δεν κατοχύρωσε ουσιαστικούς όρους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, ειδικότερα δε ως προς τη χρήση τους για παράνομες επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ένα μείζον θέμα, απέναντι στο σιωπητήριο που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης.

Καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση να παράσχει άμεση ενημέρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία για το αν έχουν επιβληθεί όροι στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, όπως διατυμπανίζει τόσο καιρό, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στηρίζουμε σταθερά τον αγώνα που δίνουν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις σε αυτό το θέμα και την ίδια στιγμή απαιτούμε απόλυτη ειλικρίνεια αντί για επικοινωνιακά παιχνίδια και συγκάλυψη από τον κ Μητσοτάκη. Η απομάκρυνσή της κυβέρνησης από την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η επικοινωνιακή μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών από τον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν ωφέλησε την χώρα, αλλά  προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα».​

Τι δήλωσε ο Μενέντεζ

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τάχθηκε κατά της πώλησης των F-16 στην  Τουρκία και σε ανάρτησή του στο X  τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση Ερντογάν:

«Σήμερα, στάθηκα σταθερός ενάντια στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, σχετικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Τουρκία. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, η Τουρκία δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται για να προχωρήσει αυτή η συμφωνία.

Αντίθετα, ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι δεν θα σταματήσει τις απειλές του κατά των γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ ούτε θα αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση και ο αυξανόμενος αυταρχισμός του την καθιστούν ασταθή και αναξιόπιστο εταίρο. Λυπάμαι που το πράσινο φως αυτής της πώλησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επεδίωξε μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις από την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τον τερματισμό της επιθετικότητας κατά των γειτόνων της».