Δελτίο Τύπου: Φτώχεια στο χωράφι ακρίβεια στο ράφι!

Φτώχεια στο χωράφι ακρίβεια στο ράφι!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται σταθερά και με γνώση στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντούν στα  μεγάλα ερωτήματα και τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλη σημασία. Είναι εθνική υπόθεση καθώς συνδέεται και με τα φαινόμενα της ερήμωσης της υπαίθρου αλλά και το δημογραφικό.

Επιπλέον τα προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες μας δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς όλοι είμαστε καταναλωτές, και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστούν φαινόμενα του τύπου «φτώχεια στο χωράφι και ακρίβεια στο ράφι».

Λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, πρότεινε 8 μέτρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους βασικός στόχος των οποίων είναι η «δυνατότητα της αξιοπρεπούς διαβίωσης του αγροτικού κόσμου και η δυνατότητα των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και με προσιτές τιμές προϊόντα».

Αντιθέτως με την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όχι μόνο δεν ακούει την κοινωνία, αλλά  κουνάει το δάχτυλο με αυταρχισμό και αλαζονεία και την ίδια ώρα εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα με τους μεσάζοντες που κερδοσκοπούν σε βάρος του αγροτικού κόσμου.  Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων με 8 κοστολογημένες προτάσεις που δεν ξεπερνούν τα 360 εκ, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει:

  1. Κατάργηση Ειδικού φόρου στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο, δραστική  μείωση του ΦΠΑ από το 24% στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%.
  2. Πλαφόν 7σεντς στην κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα.
  3. Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων με στόχο την κάλυψη των αυξήσεων που έχουν  παρουσιαστεί.
  4. Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
  5. Δημόσιος ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες.
  6. Αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία
  7. Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Η ΝΔ έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.
  8. Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας  που

αγωνίζονται με δυναμισμό και αξιοπρέπεια για την επιβίωση και τη συνέχιση της παραμονής τους στην ύπαιθρο.

 

Γραφείο Τύπου