Κυβέρνηση Μητσοτάκη : Η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και τώρα τους λέει να προσέχουν

Επείγον σήμα από την ΕΥΠ σε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους για μη ασφαλείς συνομιλίες
Είναι λίγο οξύμωρο και άκρως ειρωνικό η ΕΥΠ να προειδοποιεί υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους ότι οι συνομιλίες του και τα sms που στέλνουν και λαμβάνουν δεν είναι ασφαλή. Η ΕΥΠ που παρακολουθούσε υπουργούς, πολιτικούς αντιπάλους και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ως επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Κι όμως, αποκαλύπτεται ότι η κρατική υπηρεσία παρακολουθήσεων απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επείγον σήμα σε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους ότι οι συνομιλίες τους δεν είναι ασφαλείς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στο επείγον σήμα αναφέρεται ότι «οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς».

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η ΕΥΠ προτρέπει υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους να μην χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας για ευαίσθητα θέματα που άπτονται του κυβερνητικού έργου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι η ΕΥΠ προτρέπει τους υπουργούς και τους κρατικούς αξιωματούχους να υποκαταστήσουν τις εφαρμογές αυτές «με άλλη λιγότερο δημοφιλή εφαρμογή, που έχει τις ρίζες της στην Ελβετία», χωρίς στο δημοσίευμα να αναφέρεται το όνομα της εφαρμογής που προτείνει η ΕΥΠ.

Όσον αφορά στην ασφαλή, κατά ΕΥΠ, εφαρμογή είναι αυτή που από το 2022 χρησιμοποιούν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας.

Υπενθυμίζεται ότι το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών αφορούσε στην παρακολούθηση από το κοινό κέντρο ΕΥΠ- Predator υπουργών, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δικαστών, κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.