ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Η επόμενη μέρα μετά τις αποχωρήσεις – Όλα όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή

Μία νέα μέρα ξημερώνει σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθώς κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η «Ομπρέλα» αποχώρησε από το κόμμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία με την οποία έκλεισαν οι διαδικασίες σημείωσε ότι «σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» και κάλεσε Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να παραδώσουν την έδρα τους. Από την πλευρά τους οι βουλευτές όπως όλα δείχνουν θα κρατήσουν τις έδρες τους και θα στείλουν στον πρόεδρο της Βουλής επιστολή ανεξαρτητοποίησης.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο απόφασης ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στο κείμενο, όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα». Παράλληλα σημειώνεται ότι «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας».

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή, λίγο μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάλεσε τους δυο βουλευτές που συγκαταλέγονται μεταξύ των αποχωρησάντων (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα), να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα.

Όσον αφορά στο ζήτημα του δημοψηφίσματος, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος». Σημείωσε ότι τον βρίσκει πλήρως σύμφωνο η διατύπωση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης που θα ακολουθήσει από την επιτροπή απόφασης και που, όπως ανέγνωσε, είναι η εξής: «Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα» και «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας».

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπα κι εχθές και το εννοώ, δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ξεσκονίζω ό,τι έχει ειπωθεί εδώ μέσα. Από αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Είναι μια καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σας καλώ όλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στην ιστορία αυτού του ιστορικού κόμματος» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κλείνοντας την ομιλία του.

Νωρίτερα η «Ομπρέλα» ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως είχε κάνει και ο Στέφανος Τζουμάκας ο οποίος αποχώρησε με δήλωσή του στη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου.

Η ομάδα 6+6 που πρόσκειται στην Έφη Αχτσιόγλου δεν έκανε κάποια αναφορά περί αποχώρησης στο κείμενο που δημοσίευσε, ωστόσο άσκησε έντονη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Το κείμενο υπογράφουν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

Επίσης η ομάδα Τεμπονέρα ξεκαθάρισε ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες του». Τη δήλωση υπογράφουν Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις», ενώ εμφανίστηκε αντίθετος σε «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων».

Ο Γιάννης Ραγκούσης μεταξύ άλλων είπε: «Η γνώμη και η δική μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ζήτημα αξιακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά για το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη του διαφωτισμού».

«Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος που ζήτησε ο Στέφανος Κασελάκης είναι καταστατικά ανεκτή αλλά πολιτικά ασύμφορη γιατί, όπως κάθε ψηφοφορία, είναι διαιρετική» ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Ο Γιάννης Δραγασάκης με ανάρτησή του ανέφερε ότι «η “νέα ελπίδα” που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία και η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί με ανασύνταξη και ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Με αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μέσα στην κοινωνία».

Η πρωτολογία του Στέφανου Κασσελάκη και η ένταση

Κάλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να πάρει άμεσα και καθαρή απόφαση για τα τέσσερα υπό διαγραφή στελέχη είχε απευθύνει το Σάββατο ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του. «Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε μία ομιλία με αρκετή ένταση και διακοπές από στελέχη του κόμματος.

«Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν.  Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Να μιλάμε για τα εσωτερικά μας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλωνίζει με τοποθέτηση προϊόντος ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια. Αυτό ήθελαν. Αυτό τελειώνει σήμερα. Μια για πάντα. Τέλος η κομματίλα και η καμαρίλα» είπε σε άλλο σημείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η τελευταία φορά! Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα» τόνισε σε άλλο σημείο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή είπε: «Είστε το τιμόνι του κόμματος. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν – κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες.

Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσακαι καθαρά! Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο. Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα!».

Λίγο αργότερα αποχώρησαν από την αίθουσα Ομπρέλα, 6+6 και τάση Τεμπονέρα, ενώ πρόταση μομφής στο προεδρείο κατέθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.