Με την έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης ολοκληρώθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με ευρεία πλειοψηφία επί των παρόντων και δύο λευκά, ψηφίστηκε το σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Στις 11:00 το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης, οι οποίες και ολοκληρωθούν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα με έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης.

Με την έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου.

Το σχέδιο απόφασης ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία επί των παρόντων  με δύο λευκά.

Λίγο νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής για τη δευτερολογία του, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στις αποχωρήσεις που ανακοινώθηκαν λίγο νωρίτερα από 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκειναι στην «Ομπρέλα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους δύο βουλευτές που περιλαμβάνονται στη λίστα να παραδώσουν τις έδρες τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Αυτό αφορά στις έδρες των Τσακαλώτου και Πέρκα, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε και στην έδρα του Στέλιου Κούλογλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί και η αποχώρηση του Στέφανου Τζουμάκα.

Από τους χθεσινούς αποχωρήσαντες κατά τη διαφωνία που προέκυψε στην έναρξη της διήμερης συνεδρίασης, το Σάββατο, κείμενο κριτικής και διευκρινήσεων ως προς τη στάση τους, κατατέθηκε τόσο από τους «6+6», τη λεγόμενη ομάδα Αχτσιόγλου, όσο και από το «Δίκτυο», τη λεγόμενη ομάδα Τεμπονέρα. Όλα τα παραπάνω στελέχη παραμένουν εντός του κόμματος κριτικά και χωρίς λογικές «λευκής επιταγής», όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε.

Νωρίς στη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης δυο τροπολογίες-προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης κατέθεσαν στην ΚΕ τα μέλη της ΠΓ Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης με τις οποίες ζητούν να αναφέρονται στο κείμενο δύο νέες διατυπώσεις στις παραγράφους για τις δημόσιες δηλώσεις και τα δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων.

Ομιλίες και παρεμβάσεις στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ

• Ό. Γεροβασίλη: Επιμένω στην ενότητα

• Ν. Παππάς: «Έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι»

• Δ. Τεμπονέρας: Η μάχη πρέπει να δοθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

• Σ. Φάμελλος: Να περιμένουμε να τελειώσει η δεύτερη μέρα και να έχουμε ένα πολιτικό κείμενο

• Τι αναφέρουν για τηλεφώνημα πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ, Στ. Κασσελάκης και Εφη Αχτσιόγλου

Εικόνες από τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης (φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας για το Left.gr):

Η πρώτη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαδεύτηκε από την αποχώρηση από τη συνεδρίαση, της «Ομπρέλας» και των ομάδων της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα. Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, έως αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις της «Ομπρέλας» και της ομάδας του Δ. Τεμπονέρα, εξετάζοντας τη στάση και τα επόμενα βήματά τους.

Νωρίτερα, στην εισηγητική ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης είχε θέσει με καθαρό τρόπο το θέμα των διαγραφών των στελεχών που έχει ήδη παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. «Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα», είπε ο πρόεδρος του κόμματος μεταξύ άλλων.

«Και αυτή η θέση», τόνισε, «να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις». Σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό».

Εικόνες από την πρώτη μέρα της συνεδρίασης (φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας για το Left.gr)