Στ. Κασσελάκης από το βήμα της ΚΕ: «Όσοι φεύγουν να επιστρέψουν τις έδρες τους – Δεν υπάρχει πλέον λόγος δημοψηφίσματος»

Παρέμβαση κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής για τις αποχωρήσεις που ανακοινώθηκαν πριν λίγο από τα μέλη της Ομπρέλας. Αναφορά έκανε και στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί σε ψηφοφορία ως απόφαση της διήμερης συνεδρίασης του οργάνου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους αποχωρήσαντες βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους στη Βουλή και ανέφερε πως είναι σύμφωνος με τις διατυπώσεις του κειμένου που θα αποτελέσει εισήγηση για την τελική απόφαση της διήμερης συνεδρίασης.

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Στον απόηχο της αποχώρησης των 46 μελών της «Ομπρέλας» από το κόμμα, ο Στ. Κασσελάκης ζήτησε οι δυο βουλευτές που συγκαταλέγονται μεταξύ των αποχωρήσαντων, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα.

Αφορά τις έδρες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα, ενώ αναφορά έγινε και στην έδρα του Στέλιου Κούλογλου στην Ευρωβουλή.

Επιπλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα». Οπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος». Σημείωσε ότι τον βρίσκει πλήρως σύμφωνο η διατύπωση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης που θα ακολουθήσει από την επιτροπή απόφασης και που, όπως ανέγνωσε, είναι η εξής: «Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα» και «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας».

«Το καταστατικό θα ισχύει πάντα για όλους», είπε καταληκτικά, ενώ ανέφερε πως ευθύνη για σχετικά θέματα θα έχει πλέον η Επιτροπή Δεοντολογίας.

(Εάν η ζωντανή μετάδοση έχει ολοκληρωθεί, γυρίστε το βίντεο μερικά λεπτά προς τα πίσω)​​​​

«Να παραδώσουν τις έδρες τους οι Ε. Τσακαλώτος, Π. Πέρκα»

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του αναφέροντας ότι «δεν πρέπει κανείς εδώ μέσα να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της “Ομπρέλας” από την Κεντρική Επιτροπή. Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα… άτομα που υπογράφουν… αλλά γιατί πολύς κόσμος που βασίζεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ βάσισε κι εκείνος τις ελπίδες του σ’ αυτούς τους ανθρώπους, άρα δεν μπορούμε να προσβάλουμε με αλαζονεία εδώ μέσα όσους έδωσαν σταυρό σε αυτούς τους ανθρώπους». Απευθυνόμενους «σε αυτούς τους ανθρώπους, στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με τη συγκεκριμένη τάση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε: «Έχετε χώρο εδώ μέσα και η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση, από τη βάση, με τα όργανα να κάνουν πολιτική από εσάς και για εσάς και για όλη την κοινωνία».

Επισήμανε ότι «δυο βουλευτές έχουν υπογράψει την αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους θυμίζω τον κώδικα δεοντολογίας». Είπε ότι βάσει αυτού «όλοι/όλες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/υποχρεωμένες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, όλοι/όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους».

«Δεν υπάρχει πλέον λόγος δημοψηφίσματος»

Εν συνεχεία σημείωσε ότι «υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος». Τόνισε ότι «το Καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει και με εμένα πρώτα από όλους, να είναι ξεκάθαρο σε όλους». Ανέφερε ότι «με την εισήγηση που οι γραμματείς ετοίμασαν και με την οποία είμαι πλήρως σύμφωνος, θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την επιτροπή απόφασης και ως διαφάνεια σε όλους σας, σας λέω τη διατύπωση που με βρίσκει πλήρως σύμφωνο και είναι η εξής: “Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα” και “οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας”».

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

«Συντρόφισσες και σύντροφοι σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του κ. Κασσελάκης. «Όπως είπα και χτες και το εννοώ, δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Από αύριο είναι μια καινούρια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και σας καλώ όλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στην ιστορία αυτού του ιστορικού κόμματος».