Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής – Αποχώρησαν 6+6, Ομπρέλα, Δ. Τεμπονέρας

H κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου Στ. Κασσελάκη, που είπε πως «η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών είναι η αρχή της ενότητας», ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του για δημοψήφισμα για τις παραπομπές. Η ομάδα των 6+6 κατέθεσε κείμενο με το οποίο ζητά να αποσυρθεί το δημοψήφισμα. Η άρνηση να συζητηθεί η πρόταση αυτή προκάλεσε την αποχώρησή τους από την αίθουσα, μαζί με την «Ομπρέλα», τον Δ. Τεμπονέρα αλλά και τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας Αντ. Κοτσακά. Εξελίξεις και φωτογραφίες από τη συνεδρίαση.

Λίγο μετά τις 20:00 ολοκληρώθηκε εν μέσω έντασης η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθώς μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, αποχώρησαν από την αίθουσα η τάση «6+6», η «Ομπρέλα» και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Παράλληλα, σε διαβουλεύσεις προχωράνε η «Ομπρέλα» και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Η ομιλία Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης

«Η σημερινή μέρα είναι η μέρα της παραδοχής. Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο President.

Κάλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να πάρει άμεσα και καθαρή απόφαση για τα τέσσερα υπό διαγραφή στελέχη απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του. «Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε μία ομιλία με αρκετή ένταση και διακοπές από στελέχη του κόμματος.

«Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν.  Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής. Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Μία ενότητα από την οποία δεν περισσεύει κανείς» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Να μιλάμε για τα εσωτερικά μας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλωνίζει με τοποθέτηση προϊόντος ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια. Αυτό ήθελαν. Αυτό τελειώνει σήμερα. Μια για πάντα. Τέλος η κομματίλα και η καμαρίλα» είπε σε άλλο σημείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η τελευταία φορά!

Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα» τόνισε σε άλλο σημείο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή είπε: «Είστε το τιμόνι του κόμματος. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν – κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες.

Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσακαι καθαρά! Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο. Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα!

Σας καλώ να δώσουμε απάντηση, όχι ευχή. Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις.

Ένταση επί της διαδικασίας

Ένταση προκλήθηκε αμέσως μετά τις τοποθετήσεις του προέδρου και των γραμματέων του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε πρόταση από την Έφη Αχτσιόγλου προκειμένου να γίνει συζήτηση για το δημοψήφισμα και να ακολουθήσει η υπόλοιπη συζήτηση του οργάνου, πρόταση που ενίσχυσε με τοποθέτηση του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ο προεδρεύων Παναγιώτης Ρήγας πρότεινε οι ψηφοφορίες να διεξαχθούν στο τέλος. Η άρνηση του προεδρείου να συζητηθεί άμεσα οδήγησε  στην αποχώρηση από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τα στελέχη της «Ομπρέλας» αλλά και της κίνησης «6+6». Ανάμεσά τους η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επίσης, αποχώρησαν ο Διονύσης Τεμπονέρας (με την ομάδα του) και ο Νίκος Μπίστης αλλά και στελέχη της νεολαίας του κόμματος. Ακόμη αποχώρησε ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς και ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κ. Βλαχάκης.

«Σε συνομιλία της με δημοσιογράφους, η Έφη Αχτσιόγλου περιέγραψε μία συνθήκη υπό την οποία το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει ψηφοφορία πριν από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Το προεδρείο αρνήθηκε τόσο αυτή την πρόταση όσο και την πρόταση μομφής προς τον προεδρείο που κατατέθηκε από τον Νάσο Ηλιόπουλο με πλειοψηφία 4-3. Εγινε μία συντονισμένη προσπάθεια για να μην τεθεί το θέμα», επισημαίνουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι εναπομείναντες στη συνεδρίαση είναι τουλάχιστον 151 και νομίμως μπορούν αν συνεχίσουν τη συνεδρίαση του οργάνου. Σύμφωνα με πρόσωπα που πρόσκεινται στον Δ. Τεμπονέρα αποχώρησαν περίπου 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη κατεβάζει το νούμερο αυτό στον αριθμό 110. Οι δυο παραπάνω δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί θεσμικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το προεδρείο της διαδικασίας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αννέτα Καββαδία αποχωρούν από τη συνεδρίαση της ΚΕ

Πηγή: news247

Δείτε τις δηλώσεις του Ε. Τσακαλώτου, του Δ. Τεμπονέρα και της Ε. Αχτσιόγλου

«Έθεσα την ανάγκη στο σώμα να ξεκαθαριστεί άμεσα το ζήτημα. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα στην αρχή» σημείωσε από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου. «Αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου. Τίποτα περισσότερο» συμπλήρωσε όταν ρωτήθηκε αν ανοίγει η πόρτα εξόδου από το κόμμα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής στους δημοσιογράφους: «Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ -Π Σ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση κατά τη γνώμη μου βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση, προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος ενώ είναι και άκρως διχαστική για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Έθεσα στο σώμα την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα άμεσα. Είπα ότι η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο διάγγελμα είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτος του τι θα πει η ΚΕ. Είναι υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή. Σήμερα, η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στην συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικό, αλλά υπαρξιακό. Σήμερα, αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου, τίποτα παραπάνω».

«Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δε δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την Κεντρική Επιτροπή, ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει αυτή γιατί μπορεί να τη βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω χρόνω», είπε.

«Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μετά την απόφαση του προεδρείου να μη γίνει άμεσα η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα Κασσελάκη, αλλά μετά το τέλος της διαδικασίας. «Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων συντρόφων, είναι μία πρόταση αντισυνταγματική, βαθιά διχαστική και αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την άμεση ανάκληση αυτής της πρότασης, ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της ΚΕ»», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

Τι υποστήριξαν Πολάκης – Γεροβασίλη

 Αντισυνταγματική η κλήση Πολάκη σε ανωμοτί  εξέταση, μετά από τη μήνυση Φουρθιώτη - iefimerida.gr

Ο πρώην υπουργός πήρε τον λόγο στην Κεντρική Επιτροπή και δήλωσε υπέρ των διαγραφών

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης δήλωσε υπέρ των διαγραφών.

Ειδικότερα, ο Παύλος Πολάκης δήλωσε υπέρ των διαγραφών από την Κεντρική Επιτροπή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία. Με μια πολιτική απόφαση αύριο που θα λέει ότι εκφράσεις και τοποθετήσεις δεν συμβαδίζουν με τα μέλη του κόμματος, το θέμα λήγει εδώ».

«Το μας θα λήξει, και θα λήξει για να γίνουμε ξανά κυβερνώσα αριστερά. Θα ξαναγίνουμε και θα ξαναμιλήσουμε», ανέφερε στη συνέχεια

Στην συνέχεια ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε τα βέλη του προς τη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας για σκάνδαλα και τοπικούς μηχανισμούς.

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», τόνισε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας την αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και των μελών της «Ομπρέλας» από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

Συγκεκριμένα στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά, αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας».

Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».

Νίκος Παππάς: «Έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι»

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε έκκληση να πέσουν οι τόνοι, κατήγγειλε «αφοριστική και άθλια» κριτική σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ σημείωσε ότι κανένας δεν πήρε εντολή κατεδάφισης. Όπως είπε ο Νίκος Παππάς, «στην προσπάθεια κατεδάφισης θα αντισταθεί το στελεχικό δυναμικό και η βάση».

«Δυστυχώς η τεράστια συμμετοχή μοιάζει τόσο μακριά. Διότι ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως φάνηκε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του κόσμου. Τα γεγονότα που ακολούθησαν σόκαραν» ανέφερε ο Νίκος Παππάς και συνέχισε:

«Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο μιας τόσο έντονης και τόσο βιαστικής αμφισβήτησης όχι απλά του προσώπου, αλλά και της διαδικασίας και της ύπαρξης του κόμματος. Τα περί ομιλίας ΣΕΒ, είναι καταφανώς πρόφαση. Η κατεδαφιστική, αφοριστική και άθλια σε πολλές περιπτώσεις κριτική προηγήθηκε της ομιλίας στο ΣΕΒ.

Πότε πρόλαβε να γίνει το κόμμα μας Πεπε Γκρίλο και Τράμπ; Είμαστε το κόμμα που έστησε η διαπλοκή για να μοιράσει το ταμείο ανάκαμψης; Τίποτα από αυτά δεν ισχύει και είναι προσβλητικά».

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι είναι βέβαιος «πως γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος ότι δεν πήρε λευκή επιταγή. Πήρε εντολή να ηγηθεί. Πρέπει να του ασκήσει κανείς κριτική; Πρέπει. Μέσα στα όργανα. Και πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικό κέντρο με τουλάχιστον εβδομαδιαία λειτουργία, το οποίο και θα υλοποιήσει τον απαιτητικό οδικό χάρτη της εξωστρέφειας μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ταυτόχρονα όμως και αυτό πρέπει να είναι καθαρό. Κανένας δεν πήρε εντολή κατεδάφισης. Στην προσπάθεια κατεδάφισης θα αντισταθεί το στελεχικό δυναμικό και η βάση».

«Θεωρώ ότι αυτοί αφορισμοί, οι χαρακτηρισμοί, οι ανοίκειες επιθέσεις και οι προαναγγελίες για νέο πολιτικό σχηματισμό είναι απολύτως ασύμβατες με την έννοια του μέλους, την εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ και βεβαίως τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

«Υπάρχει και μία πτυχή της δημόσιας αντιπαράθεσης η οποία πιστεύω συμπυκνώνει την ουσία της στρατηγικής διαφωνίας. Αυτή αφορά την πορεία μετασχηματισμού του κόμματος σε μία ευρεία αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, με διαδικασίες συμμετοχής και όχι με δομές που καταστέλλουν τη συλλογική βούληση των μελών. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη διαφωνία. Εκεί εδράζεται και η σφοδρή κριτική που εξαπολύεται τις τελευταίες μέρες απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Κάνω έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι. Διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο»

Δήλωση Σίας Αναγνωστοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Αλέξης Τσίπρας

Αποκλειστική δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον Δημήτρη Τερζή έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου.

Όπως είπε, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν ο πρώην πρόεδρός του «δεν μιλήσει τώρα, το κόμμα θα διαλυθεί».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η ομάδα των 6+6 κατέθεσε κείμενο με το οποίο ζητά να αποσυρθεί το δημοψήφισμα για τις διαγραφές.

Δείτε φωτογραφίες από την προσέλευση των μελών της ΚΕ και των βουλευτών του κόμματος – φωτ. Γ. Κονταρίνης/Eurokinissi:

Πηγή:left.gr