Στέφανος Κασσελάκης : Συναντήσεις υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες για Ταμείο Ανάκαμψης και Κράτος Δικαίου

Συναντήσεις υψηλού επιπέδου είχε στις Βρυξέλλες ο Στέφανος Κασσελάκης με στόχο να αναδείξει τα ζητήματα της προστασίας του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, αλλά και της οικονομικής δικαιοσύνης και της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη φιλοξενία των προσφύγων να είναι υποχρεωτική ενόψει της συζήτησης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. Ακόμα, είχε επαφές με στελέχη των προοδευτικών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου με στόχο τη στενή τους συνεργασία, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα η ευρωομάδα μας θα αναδείξει, σε εκδήλωση στην Αθήνα, την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια κι από κει και πέρα θα δημιουργήσουμε δική μας ατζέντα για την ευρωπαϊκή Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Κασσελάκης σε δηλώσεις του μετά το τέλος των επαφών του.

Την ανάγκη να μονιμοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης ως εργαλείο για την κοινωνική συνοχή επισήμανε ο Σ. Κασσελάκης κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Οικονομίας της Ε.Ε. και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Σ. Κασσελάκης έθεσε στον Π. Τζεντιλόνι το ζήτημα της αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαχείριση του προσφυγικού και για την πολιτική προστασία, ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανέλαβε την κριτική του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, που ουσιαστικά αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προβλέπει ισχνούς πόρους για την κοινωνική πολιτική. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναλογική κατανομή των προσφύγων

Το προσφυγικό ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Σ. Κασσελάκη με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έθεσε το ζήτημα της υποχρεωτικότητας στην αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ώστε να μην δέχονται όλη την πίεση μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Ο Σ. Κασσελάκης τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν νόμιμες και ασφαλείς οδοί για τους πρόσφυγες, ώστε εγκλήματα όπως αυτά στη Λαμπεντούζα, στην Πύλο και στο Φαρμακονήσι να μην επαναληφθούν. Επίσης, έθεσε τα ζητήματα του ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και της πάταξης των δικτύων των διακινητών.

Ο Στ. Κασσελάκης είχε συνομιλία και με τον διασώστη και ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλο, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για ομιλία. Οι δυο τους συμφώνησαν να τα πουν εκτενέστερα στην Αθήνα.

Υπονόμευση του Κράτους Δικαίου

Το ζήτημα της υπονόμευσης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών και της προσπάθειας συγκάλυψής του έθεσε ο Σ. Κασσελάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ. Ο Σ. Κασσελάκης έθεσε επίσης τα ζητήματα των σοβαρών ελλειμμάτων στο δικαστικό σύστημα της Ελλάδας, όπως και τα προβλήματα με τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης.

Με την Αριστερά και τους Πράσινους

Ο Σ. Κασσελάκης συναντήθηκε επίσης με τον συμπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρτ και με τους συμπροέδρους της ευρωομάδας της Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεβαν και Μανόν Ομπρί, με στόχο την καλύτερη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο ενόψει των ευρωεκλογών. Ο Σ. Κασσελάκης επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει «περήφανο και ενεργό» μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς, ενώ φιλοδοξεί να συνεχίσει να αποτελεί τη «γέφυρα» με τις ευρωομάδες των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών.

Στη συνάντηση Κασσελάκη με τους Μ. Σίρντεβαν και Μ. Ομπρί ήταν παρόντες όλοι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και συζητήθηκε το ζήτημα των πρωτοβουλιών της ευρωπαϊκής Αριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών, πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την κοινωνική δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και το προσφυγικό, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και του πολέμου. Στη συνάντησή του με τον Φ. Λαμπέρτ, τον Στ. Κασσελάκη συνόδευσαν οι ευρωβουλευτές Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά.

Στενότερη συνεργασία κόμματος και ευρωομάδας

Πριν τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Σ. Κασσελάκης είχε συνεργασία με τους τέσσερις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και συζητήσαν τη στενότερη συνεργασία του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με την ευρωομάδα, αλλά και την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενόψει των ευρωεκλογών. Στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα της συνεργασίας των ευρωβουλευτών και των συνεργατών τους με τις ΕΠΕΚΕ του κόμματος και της δημιουργίας ομάδας συνδέσμου του κόμματος με την ευρωομάδα.