Δεύτερος γύρος με Αχτσιόγλου και Κασσελάκη στις 24/9 για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Με συμμετοχή ρεκόρ, καθώς ψήφισαν περισσότερα από 146 χιλιάδες μέλη, ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Στο 98% ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 45,04% και η Έφη Αχτσιόγλου 36,21% – Θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή 24/9 – Οι πρώτες δηλώσεις των υποψηφίων στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Ο Στέφανος Κασσελάκης και η  Έφη Αχτσιόγλου και ο θα είναι οι «μονομάχοι» στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς με βάση τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών συγκέντρωσαν 45,04% και 36,21% αντίστοιχα. Η εκλογική διαδικασία χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, καθώς προσήλθαν στις κάλπες περισσότεροι από 146.000 πολίτες. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Στις δηλώσεις τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όλοι οι υποψήφιοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να φύγει η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο 98% των εκλογικών τμημάτων, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 45,04% και έρχεται πρώτος στις εσωκομματικές εκλογές για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.  Ακολουθεί η Έφη Αχτσιόγλου με 36,21%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Στέφανος Κασσελάκης 45,04%

Έφη Αχτσιόγλου 36,21%

Νίκος Παππάς 8,7%

Ευκλείδης Τσακαλώτος 8,77%

Στέφανος Τζουμάκας 1,29%

Μεγάλη συμμετοχή

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Δρόσος, σημείωσε ότι συνολικά προσήλθαν στις κάλπες «προς έκπληξη πολλών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Ο κ. Δρόσος ευχαρίστησε όλους τους υποψηφίους και ανακοίνωσε ότι η Εφορευτική Επιτροπή κηρύσσει επαναληπτική εκλογή μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη για την επόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε ακόμη ότι ψήφισαν 1.211 κάτοικοι εξωτερικού σε περισσότερες από 20 χώρες.

Oι πρώτες δηλώσεις των υποψηφίων προέδρων από την Κουμουνδούρου

Έφη Αχτσιόγλου: Μαζί για τους αγώνες που έρχονται

«Μαζί για τους αγώνες που έρχονται και για τη ζωή που μας αξίζει» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη δήλωσή της εξερχόμενη από την Κουμουνδούρου:

«Σήμερα είναι μεγάλη βραδιά για την παράταξη αφού ανταποκρίθηκαν 147.000 πολίτες στο κάλεσμά μας για την ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης, για την ενδυνάμωση της αριστεράς στη σύγχρονη εποχή. Για ένα κόμμα ισχυρό και σύγχρονο, που θα μπορεί να μας οδηγήσει στη νέα, νικηφόρα μας πορεία. Τους ευχαριστώ όλες και όλους. Ήταν η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας, απέναντι σε όσους επιτίθενται στις αξίες μας, που διαχρονικά υπηρετούμε με πρωτεργάτη τον Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε αρχικά η Έφη Αχτσιόγλου.

«Σας καλώ τώρα να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή. Θα είναι καθοριστική, θα καθορίσει αν τους  αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο. Στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης», πρόσθεσε η Έφη Αχτσιόγλου και επισήμανε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Εχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε ειλικρινείς. Για το τι θέλουμε και πώς θα το επιτύχουμε. Kι αυτό που θέλουμε είναι να ηττηθεί το καθεστώς της δεξιάς. Και θα το επιτύχουμε αν έχουμε πίστη στις  δυνάμεις μας, στην κοινή μας πορεία και στους αγώνες που δώσαμε μαζί».

«Μαζί λοιπόν για τους αγώνες που έρχονται και για τη ζωή που μας αξίζει», τόνισε καταληκτικά ηΈφη Αχτσιόγλου.

Στ. Κασσελάκης: «Εγινε το πρώτο βήμα για την προοδευτική κυβέρνηση»

«Eγινε το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση σύντομα. Το έχει ανάγκη ο τόπος» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στις πρώτες του δηλώσεις έξω από την Κουμουνδούρου μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που τον φέρνει να προηγείται με ποσοστό 45,47%

Παρακολουθήστε τη δήλωση του Στ. Κασσελάκη από την Κουμουνδούρου:

«Την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μου έλεγε να αντέξω τις επιθέσεις από όλα τα συστήματα που όλοι γνωρίζετε. Τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα έγινε “είσαι η ελπίδα μας”. Ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι εγώ μόνος μου. Για να γίνει αυτή η ελπίδα πράξη, θα πρέπει όλοι να επιστρέψουμε την Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με την κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπεί επαρκώς την ιστορία του κόσμου. Πάμε για τη νίκη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό δυστύχημα με τους Έλληνες νεκρούς στρατιωτικούς στη Λιβύη, λέγοντας πως πρόκειται για ήρωες της κοινωνίας μας. «Παρακολουθούμε την κατάσταση με τον ναύαρχο (σ.σ. Ευάγγελο Αποστολάκη), εύχομαι να έχουμε κάποια καλά νέα για τους αγνοούμενους».

Στη συνέχεια ευχαρίστηκε «από καρδιάς όλους τους εθελοντές, όχι μόνο εκείνους που δούλεψαν σκληρά για τη δικιά μας καμπάνια, αλλά και όλους όσους ήταν στις εφορευτικές επιτροπές, τις νομαρχιακές, την κεντρική εφορευτική επιτροπή με την οποία μόλις συναντήθηκα».

Ν. Παππάς: Βγαίνουμε πιο δυνατοί

«Η παράταξη βγαίνει πιο δυνατή. Είναι απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στο μετασχηματισμό του κόμματος», τόνισε ο Ν. Παππάς εξερχόμενος από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη», τόνισε ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Κουμουνδούρου.

Συνεχάρη όλο τον κόσμο «που εργάστηκε ακούραστα για να γίνει άψογα αυτή η μεγάλη δημοκρατική γιορτή» και ευχαρίστησε όλους και όλες που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή και θα συνεχίσω με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική αυτή περίοδο».

Ο Ν. Παππάς είπε ότι «από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι -που τους ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο- έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχει διεισδύσει εκεί που δεν το περίμενε κανείς

«Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο, η έμφαση στην εικόνα, έχουν διεισδύσει πολύ ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι της ουσίας της πολιτικής», επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις του μπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αργά το βράδυ της Κυριακής 17/9, μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

«Εδωσα μια μάχη μαζί με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες για τις ιδέες της αριστεράς, για την ιστορία της αριστεράς, και για την προοπτική της αριστεράς», είπε αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Κατά την άποψή μου, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος,  και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ από την καρδιά μου όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που βοηθήσανε, όλο το κόμμα, όλη τη νεολαία, και θεωρώ ότι βάλαμε μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη».

«Παρ’ όλα αυτά, είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο, η έμφαση στην εικόνα, έχουν διεισδύσει πολύ ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι της ουσίας της πολιτικής», επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Είναι νομίζω προφανές ότι στη συνέχεια θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την αριστερά και την ουσία της πολιτικής».

146.635 μέλη ψήφισαν την πρώτη Κυριακή

Νωρίτερα, ο Γ. Δρόσος,  πρόεδρος της ΚΕΦΕ, ευχαρίστησε τις 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «που προς έκπληξη πολλών -ευχάριστη έκπληξη ελπίζω για τους περισσότερους- έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία». Είπε ότι «η μεγάλη συμμετοχή αυτή ήταν μια συμμετοχή σε εκλογή για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορά βεβαίως την προεδρική εκλογή, κυρίως όμως η συμμετοχή αυτή -έτσι τη διαβάζουμε- είναι πείσμα ενός μεγάλου μέρους της Ελλάδας που αντιστέκεται και που επιμένει να βγει η χώρα μας από λάσπες και βούρκους, να σηκωθεί ο ήλιος πάνω από στάχτες και αποκαΐδια». Ο κ. Δρόσος τόνισε επιπλέον ότι «η συμμετοχή αυτή είναι η φωνή μιας κοινωνίας όπου το γενικευμένο ξεχαρβάλωμα κάθε δημόσιας δομής και φροντίδας και υπηρεσίας έχει γίνει πρόβλημα προσωπικό και οικογενειακό πολλών αν όχι όλων των Ελλήνων.

Ο κ. Δρόσος ευχαρίστησε όλες και όλους που στελέχωσαν τα 537 εκλογικά τμήματα, τους τεχνικούς συνεργάτες, «στελέχη που όργωσαν τη χώρα, χωρίς την αυταπάρνηση των οποίων δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα».

Ο δεύτερος γύρος

Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή στις 24 Σεπτεμβρίου, όπου τα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες.

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έχουν εγραφεί μέχρι και σήμερα. Σημειώνεται ότι παλαιά μέλη που δεν άσκησαν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα, θα μπορούν να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή.

Σημειώνεται ότι 146.635 άτομα ψήφισαν, εκ των οποίων περίπου 40.000 είναι νέα μέλη.