ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης: Για τη γιορτή της μητέρας

“Η Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα τιμής σε όλες τις μητέρες του κόσμου ανεξάρτητα φυλής, έθνους, θρησκείας και τάξης για τον πολυδιάστατο ρόλο της και την ανιδιοτελή προσφορά της σε όλους και όλες μας, από τη στιγμή της γέννησης μας και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Η ημέρα τη Μητέρας που καθιερώθηκε τον 20 αιώνα, είναι επίτευξη του κινήματος «Mothers Friendships Day» (1865) των Αμερικανίδων γυναικών που έχασαν τα παιδιά τους στον αμερικάνικο εμφύλιο. Με το σύνθημα «Ειρήνη και μητρότητα» διεκδικούσαν την εξασφάλιση της ειρήνης και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής με σκοπό τη μείωση της παιδική θνησιμότητας.

Σήμερα, τα αιτήματά τους συνεχίζουν να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Οι σύγχρονες ένοπλες συγκρούσεις, οι προσφυγικές ροές, η μετανάστευση και η ανισοκατανομή του πλούτου παγκόσμια, πλήττουν κυρίως παιδιά και μητέρες. Ταυτόχρονα, σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου και της Ασίας, ο υποσιτισμός και η βρεφική θνησιμότητα εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Διαχρονικά, η μητέρα καλείται να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς απαιτούμενους ρόλους της καθημερινότητας, επωμιζόμενη την ανατροφή των παιδιών της οικογένειας και προσπαθώντας να υπερβεί τις δυσκολίες της συμφιλίωσης επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής. Για τις μητέρες που είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών οι παραπάνω προκλήσεις είναι ακόμη πιο δύσκολες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σεβόμενος τη μητρότητα ως ελεύθερη επιλογή κάθε γυναίκας, υπερασπίζεται τον πολυσήμαντο ρόλο της μητέρας στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, δεσμεύεται για την ισότητα στην αγορά εργασίας και την προστασία της μητρότητας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας, για τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας για όλες τις μητέρες. Ενισχύει τη μητέρα και επενδύει στη φροντίδα παιδιού. Μεταξύ άλλων:

Αποδίδει σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφόρου ζωής. Ενώ το αυξάνει για το 2ο παιδί, διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.
Εντάσσει δωρεάν όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με διευρυμένο 10ωρο ωράριο και δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ.
Χορηγεί δωρεάν 680.000 σχολικά γεύματα καθημερινά σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου.
Εξισώνει την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Καθιερώνει την άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες , αγρότισσες.
Επεκτείνει το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες από 4 στους 9 μήνες.

#Δικαιοσύνη Παντού

Τμήμα Φεμινιστικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ