Δελτίο Τύπου: Αναβολή της επίσκεψης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ξάνθη, λόγω ασθένειας

ΔEΛTIO TYΠOY

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης διοργανώνει παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του συλλογικού τόμου

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015-2019

Επιμέλεια  Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πρόλογος Αλέξης Τσίπρας

την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, και ώρα 7.30 μ.μ.,

στο Ξενοδοχείο ΕΛΕΝΑ (Λεωφ. Στρατού 2, Ξάνθη).

Δεν είναι εύκολο να αναμετρηθεί κανείς με μια περίοδο τόσο δύσκολη, αλλά και τόσο συναρπαστική, όσο εκείνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019. Να εξηγήσει τα διλήμματα, τις δύσκολες επιλογές, τις επιτυχίες, αλλά και τις αστοχίες.

Το βιβλίο αυτό δεν επιδιώκει να κάνει μια συνολική καταγραφή της πορείας αυτού του εγχειρήματος. Περιορίζεται σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Είναι ένα βιβλίο πολλών συγγραφέων, που γράφουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, όπως ακριβώς δούλεψαν εκείνη την περίοδο. Ένας συλλογικός τόμος που καταπιάνεται με μια σειρά από ζητήματα που διαχειρίστηκε το Υπουργείο Οικονομικών: από τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα Μνημόνια μέχρι τη δημιουργία του λεγόμενου Υπερταμείου, και από τη φορολογική πολιτική μέχρι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Οι συγγραφείς δεν καταγράφουν μόνο την εμπειρία τους, αλλά και τη δουλειά δεκάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Εμπλέκονται, επίσης, με την κριτική της διαπραγματευτικής τακτικής της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όντως χρέωσε την Ελλάδα με 80 δις επιπλέον χρέος; Ήταν η αιτία για ένα «τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο»; Σκοπίμως υπερφορολόγησε τα μεσαία στρώματα; Παρόλο το Μνημόνιο κατάφερε να μειώσει τις ανισότητες; Διαπραγματεύτηκαν πάντα με μέριμνα των προστασία των ανθρώπων που υπέφεραν από την κρίση; Πώς παίρναν τις κρίσιμες αποφάσεις;

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κυριαζής ΠΑΡΑΣΧΙΔΗΣ, εκπαιδευτικός, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και

Ευκλείδης ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, π. υπουργός Οικονομικών.

Θα συντονίσει ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου, συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης.