Ο Χ. Ζεϊμπέκ κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης στον Υπουργό Υγείας με τις προτάσεις για ενίσχυση του Νοσοκομείου

Προς το  Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 ΑΝΑΦΟΡΑ

 Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: “Προτάσεις για την ενίσχυση του Γ.Ν. Ξάνθης”

 Ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καταθέτει αναφορά την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης με θέμα: «Προτάσεις για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης», στην οποία αποτυπώνονται οι προτάσεις των πλέον αρμόδιων για την ενίσχυση του Γ.Ν. Ξάνθης σε ιατρικό  προσωπικό. Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης προτείνει μεταξύ άλλων την διαχείριση των προκηρύξεων από το ίδιο το νοσοκομείο, την ένταξη του νομού στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας και την πρόβλεψη περαιτέρω κινήτρων για την προσέλκυση ειδικών ιατρών.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2023

 Ο καταθέτων Βουλευτής

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Επισυνάπτεται η Επιστολή.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Γ Ν ΞΑΝΘΗΣ

 

Επίσης επισυνάπτονται

  • Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην από 243/25-10-2022 αναφορά του Χ. Ζεϊμπέκ
  • Δελτίο Τύπου Του Χ. Ζεϊμπέκ
ΑΝΑΦΟΡΑ 243 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ- ΕΚΑΒ - ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΘ.pdf

Δελτίο Τύπου

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ- Βουλευτής Ξάνθης – ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023

Θέμα: “Η Κυβέρνηση   για ακόμα μια φορά κωφεύει απέναντι στην υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ξάνθη”

Απαντώντας στην από 243/25-10-2022 αναφορά που κατέθεσα στην Βουλή με θέμα τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης σχετικά με την καλυτέρευση της Δημόσιας Υγείας στην Ξάνθη, η Αναπλ. Υπουργός Υγείας κα. Γκάγκα απέδειξε ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την διάσταση του προβλήματος της Δημόσιας Υγείας στον νομό μας. Συγκεκριμένα:

  1. Αναφορικά με την λειτουργία της ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Το Υπουργείο παραδέχεται ότι η αδυναμία λειτουργίας της ΜΕΘ οφείλεται στην έλλειψη του ιατρικού προσωπικού, όπου στην ουσία υπάρχει μόλις ένας διαθέσιμος ιατρός χρεωμένος στην ΜΕΘ, εξ’ ού και η αδυναμία ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης. Όπως αναφέρει,  σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για την κάλυψη μίας θέσης Διευθυντή της ΜΕΘ, ωστόσο και πάλι το πρόβλημα δεν επιλύεται αφ’ ής στιγμής δεν υπάρχει το μίνιμουμ του προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ. Συνεπώς, ακόμα και ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου με έξι νέα κρεβάτια εντατικής θεραπείας καθίσταται άνευ αντικειμένου.

  1. Αναφορικά με τις προκηρύξεις νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού

Το Υπουργείο αναφέρει ότι για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης έχει εγκριθεί μεγάλος αριθμός θέσεων, προκειμένου να προκηρυχθούν, παραπέμποντας  στο με αριθμ πρωτ. 16896/9.11.2022 έγγραφο του ΓΝ Ξάνθης, το οποίο ωστόσο ΔΕΝ επισυνάπτεται. Δεν θα πρέπει, όμως, να αγνοείται το γεγονός ότι όσες θέσεις κι αν προκηρυχθούν υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να αποβούν άγονες, εφόσον δεν δίδονται περαιτέρω κίνητρα.

  1. Αναφορικά με το ΕΚΑΒ στην Ξάνθη

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι η δυναμική του ΕΚΑΒ επιτρέπει να επιχειρούν δύο (2) ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια, παραδέχεται, ωστόσο, ότι πολύ συχνά οι βάρδιες καλύπτονται από τον τομέα της Αλεξανδρούπολης. Σε ότι αφορά, δε,  στις δευτερογενείς διακομιδές, η ευθύνη είναι των Νοσοκομείων και το ΕΚΑΒ να λειτουργεί επικουρικά. Τέλος, το Υπουργείο ρίχνει το βάρος της ανεπάρκειάς του στα τρία Κέντρα Υγείας στο Νομό Ξάνθης,  όπως το Κέντρο Υγείας Εχίνου, το Κέντρο Υγείας Αβδήρων και το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης, και στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ώστε να μεριμνήσουν για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού (οδηγοί – πληρώματα ασθενοφόρων) για την διεκπεραίωση των δευτερογενών διακομιδών και παράλληλα με τη συνδρομή προσωπικού του ΕΚΑΒ (Τομέα Ξάνθης) για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, αποφεύγοντας για μια ακόμη φορά να απαντήσει επί της ουσίας.

Από τα ανωτέρω προκύπτει για ακόμα μία φορά, ότι το Υπουργείο Υγείας αρνείται έστω να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στον Νομό μας και φυσικά, να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους. Με όσα όπλα μας δίνει ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, καταθέσαμε εκ νέου αναφορά με τις προτάσεις του πλέον αρμόδιου Ιατρικού Συλλόγου για την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, στην οποία θα κληθεί να απαντήσει το Υπουργείο επί του θέματος κι όχι παρουσιάζοντας μια στρεβλή εικόνα που το εξυπηρετεί.

Κατόπιν τούτων, επισημαίνω για ακόμη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει κάθε πρωτοβουλία αναβάθμισης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, καθώς επίσης και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της υποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ξάνθη! Δεν θα αφήσουμε την Κυβέρνηση να μετατρέψει το Νοσοκομείο μας σε Κέντρο Υγείας, ούτε θα αφήσουμε την Κυβέρνηση να κάνει πράξη το σχέδιο του Πρωθυπουργού για Περιφερειακά Νοσοκομεία! Οι πολίτες της Ξάνθης θα δώσουν το μήνυμα της ανατροπής αυτής της Κυβέρνησης που θέλει να αλλοιώσει κάθε έκφανση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου!