Δ. Τεμπονέρας: “Πρωταθλητισμός στη φτώχεια, την ανεργία, τις συντάξεις πείνας” (βίντεο)

«Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που 12 χρόνια μετά την είσοδό μας στις μνημονιακές διαδικασίες έχουμε κατώτατο μισθό μικρότερο από εκείνο που είχαμε το 2010.

Αυτό είναι ένα παράδοξο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα και στο δημόσιο, ακόμα και σε χώρες συγκρίσιμες, οι οποίες μπήκαν σε μνημονιακά προγράμματα, ο μέσο μισθός στο δημόσιο έχει αυξηθεί κατά περίπου 25%, στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία κατά 25%.

[..]

Είμαστε από τις χώρες της Ευρώπης με τις χαμηλότερες συντάξεις. Ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας και κρίσης οι άνθρωποι αυτοί είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Έχουμε περίπου 500.000 συνταξιούχους οι οποίοι ζουν με συντάξεις κοντά στα 500 ευρώ. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να τα βγάλει πέρα; Να πληρώσει ενοίκιο, ρεύμα, καύσιμα, πετρέλαιο. Έχει δημιουργηθεί μια νέα στρατιά συνταξιούχων φτωχών. Δηλαδή συνταξιούχων που δούλεψαν 20, 30 40 χρόνια, παρ’ ότι έχουν πληρώσει, παρ’ ότι έχουν συνεισφέρει και στον κρατικό προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Με τον Διονύση Τεμπονέρα, δικηγόρο-εργατολόγο και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συζητάμε για την κατάσταση των εργαζομένων σήμερα στην Ελλάδα. Και αυτή η κατάσταση σήμερα μοιάζει με καφκικό εφιάλτη.

Η ανεργία στην Ελλάδα έχει, υποτίθεται, μειωθεί στο 11,4%, επισήμως, δηλαδή αμφισβητείται αυτό το νούμερο όπως θα δείτε στη συνέντευξη, αλλά έστω και έτσι, είναι σχεδόν διπλάσιο της Ευρωζώνης (που είναι στο 6,5%). Στην Ελλάδα σχεδόν ένας στους τρεις (31,3%) νέους κάτω των 25 ετών και με ικανότητα προς εργασία είναι άνεργος. Η κατάσταση είναι χειρότερη μόνο στην Ισπανία, όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων φτάνει το 32,3%. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των γυναικών (14,7%).

Η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 747,24 ευρώ μικτά, αλλά αυτό κρύβει αβυσσαλέες διαφορές. Δηλαδή, ένας στους τρεις, λαμβάνει κύρια σύνταξη έως 600 ευρώ μεικτά (564 ευρώ καθαρά), ενώ ένας στους τέσσερις εισπράττει ως κύρια σύνταξη, ποσό έως 500 ευρώ μικτά (470 ευρώ καθαρά). Οι συντάξεις χηρείας είναι 546,47 ευρώ, οι αναπηρικές βρίσκονται στα 589,07 ευρώ. Με κανένα από τα παραπάνω ποσά δεν μπορεί κάνεις να ζήσει αξιοπρεπώς σήμερα. Και πολλές φορές, ούτε καν να επιβιώσει. Στην Ελλάδα σήμερα όταν κάποιος βγαίνει στη σύνταξη αφού έχει εργαστεί για δεκαετίες και έχει μαζέψει πλήρως τα απαιτούμενα ένσημα, το μόνο που παίρνει, όχι αμέσως, αλλά μετά από 1-1,5 μήνα είναι 360 ευρώ το μήνα!! Κάτι περισσότερο, ψίχουλα δηλαδή, παίρνουν οι του δημοσίου, αλλά όχι για πολύ ακόμα. Εντός ολίγου οι πάντες θα εξισωθούν στα 360 ευρώ. Κοινώς, ο εργαζόμενος παίρνει «προσωρινά έναντι» της «επερχόμενης» σύνταξής του. Το χρονικό διάστημα που θα πάρει την «τελική» σύνταξη ποικίλει από 1-2 χρόνια!!! Μέχρι τότε πρέπει να ζει με 360 ευρώ το μήνα!

Αυτά και ακόμα περισσότερα συζητάμε με τον Διονύση Τεμπονέρα: