Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ούτε Depon στα φαρμακεία

Στην ΑΥΓΗ της Κυριακής 20 Νοεμβρίου είχε ρεπορτάζ με τίτλο «Ελλείψεις με πανάκριβα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα». Τότε ήταν η πρώτη περίοδος που παρατηρούνταν τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος, εξηγούσε τους λόγους που φτάσαμε σε αυτό το σημείο και εκτιμούσε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Περίπου έναν μήνα μετά έρχεται να επιβεβαιωθεί.

«Τα είχαμε πει. Αντί να λύνεται το πρόβλημα, χειροτερεύει» λέει σήμερα στην ΑΥΓΗ ο Κ. Λουράντος. Σε μία συγκυρία που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, η αναζήτηση ακόμα και απλών φαρμάκων είναι ένας Γολγοθάς για τους ασθενείς. Τα αίτια για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολλά και εντοπίζονται σε δύο επίπεδα, στο παγκόσμιο και στο ελληνικό. Αρχικά, η παραγωγή φαρμάκων είναι μειωμένη σε όλο τον κόσμο. Σημαντικοί λόγοι, όμως, είναι και οι παράλληλες εξαγωγές και το γεγονός ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες δεν προμηθεύουν την ελληνική αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων. Πλέον, τα πιο απλά φάρμακα είναι δυσεύρετα, από απλά σιρόπια μέχρι ασπιρίνες, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για το αναπνευστικό.

Αγανακτισμένοι οι φαρμακοποιοί

Μια επίσκεψη σε ένα φαρμακείο αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Η ΑΥΓΗ έκανε αυτοψία σε φαρμακεία της Αθήνας και μεταφέρει όσα μας είπαν οι φαρμακοποιοί.

«Στα 35 χρόνια που δουλεύω δεν το έχω ξαναδεί αυτό» λέει η Αντιγόνη Γλυκού, συμπληρώνοντας ότι το 75% των φαρμάκων που παραγγέλνουν δεν φτάνει ποτέ στα χέρια τους. Όπως σημειώνει στην ΑΥΓΗ, ελλείψεις υπήρχαν πάντα έως έναν βαθμό, αλλά η σημερινή εικόνα είναι πρωτοφανής. «Φτάσαμε στο σημείο μέχρι και να καλέσουμε την ίδια την παραγωγό εταιρεία για ένα πρωτότυπο φάρμακο για διαβητικούς. Μας είπαν ότι θα έρθει, στην καλύτερη, τέλη Ιανουαρίου! Τι θα κάνει μέχρι τότε ο ασθενής;» διερωτάται η φαρμακοποιός και προσθέτει πως όταν οι σύλλογοι φωνάζουν, έχουν λόγο που το κάνουν. Υπενθυμίζει δε ότι αντίστοιχα προβλήματα συναντούσε κάποιος κάθε Δεκέμβριο. Οι εξαγωγές πάντα γίνονταν. Ποτέ όμως δεν είχαν ξανασυναντήσει αντίστοιχα ζητήματα.

«Το χάλι που υπάρχει τώρα το βλέπω πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια» τονίζει αγανακτισμένος στην ΑΥΓΗ φαρμακοποιός που θέλει να τηρηθεί η ανωνυμία του. Συμπληρώνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από το ανεκτό όριο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τόσο οι ασθενείς όσο και οι φαρμακοποιοί. Όπως αναφέρει, ο κάθε φαρμακοποιός ξοδεύει πολύτιμο χρόνο για να βρει διαθέσιμο φάρμακο από κάποιον συνάδελφό του. Οι προβλέψεις του δεν είναι αισιόδοξες, καθώς εκτιμά ότι δεν προβλέπεται να λυθεί το πρόβλημα, γιατί αυτό εντοπίζεται στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση, κάτι που φαίνεται στο θέμα των εξαγωγών οι οποίες συνεχίζονται σε ορισμένα φάρμακα, διογκώνοντας το πρόβλημα.

Τέλος, ακόμα ένας φαρμακοποιός επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση. «Αυτά που γράφετε και ακούτε τόσο καιρό είναι αλήθεια» λέει στην ΑΥΓΗ. Η ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς είναι πολύ μεγάλη, καθώς -όπως επισημαίνει- αν ένας ασθενής δεν βρει το φάρμακο που χρειάζεται, θα πρέπει να γυρίσει εκατό φαρμακεία. «Κατά πάσα πιθανότητα θα το βρει στο τέλος, αλλά με απίστευτη ταλαιπωρία, η οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει». Και οι δικές του εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. «Η κατάσταση δεν θα αλλάξει, γιατί για να σταματήσει πρέπει να σταματήσουν οι εξαγωγές – κάτι που δεν θα συμβεί».

Προειδοποιεί ο ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογο (ΠΙΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία, όπως αναφέρει, «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση».
Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα, «στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση» αναφέρει ο ΠΙΣ. Επίσης, κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».