Ομιλία του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ- Βουλευτής Ξάνθης – ΣΥΡΙΖΑ

Δελτίο Τύπου

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022

Σημεία από την Ομιλία του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για τον Προϋπολογισμό του 2023

Στην Ολομέλεια της Βουλής με την ομιλία του μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ξάνθης, ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και συγκεκριμένα:

– τον αποκλεισμό της Σταυρούπολης από το επίδομα θέρμανσης για καυσόξυλα,

– τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και το Κέντρο Υγείας Εχίνου,

– το κτιριακό του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης,

– την έλλειψη Εκπαιδευτικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία

– και την παύση των διαδικασιών ανέγερσης του Ειδικού και του Μουσικού Σχολείου στον Δήμο Αβδήρων.

Στην έναρξη της ομιλίας του, καυτηρίασε την επονομαζόμενη “ακρίβεια Μητσοτάκη”, καθώς και την παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση. Τόνισε ότι η μείωση των δαπανών του κράτους, σε συνδυασμό με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, την αύξηση των χρεών των πολιτών, την κατάρρευση της προστασίας πρώτης κατοικίας και την υπέρογκη αύξηση των επιτοκίων καταλήγει στην αύξηση των επιπέδων της φτώχειας του γενικού πληθυσμού, της παιδικής φτώχειας, η οποία επιδεινώνεται με τις μειώσεις στα σχολικά γεύματα και την μεγέθυνση των ανισοτήτων. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην τιμή της βενζίνης και την χονδρική τιμή του ρεύματος, ενώ παράλληλα είμαστε η δεύτερη χώρα από το τέλος με το χαμηλότερο ποσοστό κατά κεφαλήν του ΑΕΠ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχουμε προτείνει:

– το πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ρεύματος και στο περιθώριο κέρδους της τάξης του 5%

– την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και βεβαίως

– την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, προκειμένου να μείνει η κοινωνία όρθια.

Όσον αφορά την Σταυρούπολη της Ξάνθης, έναν μεγάλο ορεινό οικισμό, στον οποίο οι κάτοικοι θερμαίνονται κατά κόρον με καυσόξυλα, αποκλείστηκε από το επίδομα θέρμανσης με καυσόξυλα ή πέλετ, εξαιτίας του συντελεστή που έχει όριο το 0,8 ενώ η περιοχή αγγίζει το 0,79. Πρόκειται για απόκλιση μόλις 0,01!

Στην Υγεία, οι δημόσιες δαπάνες για μια ακόμα φορά είναι μειωμένες, επιδεινώνοντας την κρίση στελέχωσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε όλη την χώρα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο λειτουργεί υποστελεχωμένο σε ποσοστό 30%, με 60 γιατρούς και 0 επικουρικό προσωπικό, παρότι για την εύρυθμη λειτουργία του χρειάζονται τουλάχιστον 101 γιατροί. Επίσης, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του δεν λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν ειδικότητες. Χωρίς την ΜΕΘ, δεν μπορούν να γίνουν σοβαρά χειρουργεία και χωρίς παθολόγους δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες περίθαλψης ολόκληρου του νομού. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν φτάνουν μόνο οι προκηρύξεις θέσεων, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν καλύπτονται. Απαιτούνται κίνητρα, όπως ένταξη της Ξάνθης στις άγονες περιοχές και επίδομα ενοικίου για τους γιατρούς, προκειμένου οι θέσεις να γίνουν ελκυστικές και να έρθουν στην περιοχή. Πρέπει πάση θυσία να σταματήσει το σχέδιο της Κυβέρνησης να μετατραπεί το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης σε Κέντρο Υγείας, καθώς επίσης και το σχέδιο της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της υγείας εν συνόλω.

Επίσης, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , το Κέντρο Υγείας Εχίνου, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες 15.500 κατοίκων του ορεινού όγκου της Ξάνθης λειτουργεί χωρίς ακτινολόγο με υποστελεχωμένο μικροβιολογικό εργαστήριο και με ανεπαρκή αριθμό οδηγών ασθενοφόρων ώστε να μην καλύπτεται η 24ωρη λειτουργία του.

Με αφορμή, μάλιστα, την τραγωδία στις Σέρρες, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ επεσήμανε ότι είναι πιο αναγκαίος από ποτέ ο έλεγχος των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων για την ασφάλεια των μαθητών. Επανειλημμένα, από την πλευρά του, έχει τεθεί το κτιριακό ζήτημα του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης, ένα πρόβλημα, αναγνωρισμένο από όλα τα κόμματα και στην Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης. Για αυτό αιτήθηκε για ακόμη μια φορά να αναληφθεί άμεσα η πρωτοβουλία για την ανεύρεση ή την ανέγερση νέου σχολείου.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε η αδυναμία της Κυβέρνησης να αναλάβει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία, διατρέχει όλη την πολιτική της απέναντι στην μειονότητα. Δεν έχει περάσει άλλη Κυβέρνηση, η οποία να έχει συμπεριφερθεί με τόση αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα της, να έχει επιδείξει τόσον αυταρχισμό σε σχέση με τα δικαιώματά της και που να είναι τόσο διχαστική απέναντι στους πολίτες, διευρύνοντας τις ανισότητες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υπάρχει ούτε ένα εκπαιδευτικό κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης για Άτομα με Αναπηρία, ώστε να έχουν καμία επαγγελματική διέξοδο. Για αυτό, αιτήθηκε την ίδρυση και λειτουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία στην Ξάνθη, καθώς επίσης και την εκ νέου εκκίνηση των διαδικασιών για την ανέγερση του Ειδικού και του Μουσικού Σχολείου στον Δήμο Αβδήρων, την οποία είχε προωθήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διέκοψε αναιτιολόγητα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Βουλευτής εξέπεμψε το μήνυμα ότι στις ερχόμενες εκλογές, θα εκφραστεί το αίτημα της Πολιτικής Αλλαγής με την συγκρότηση της ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα φέρει έναν κοινωνικά δίκαιο προϋπολογισμό, που θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και θα φέρει την ελπίδα στην χώρα μας.

link: https://www.youtube.com/watch?v=nVwwE8kQ9Gw