Ερώτηση του Βουλευτή Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ, σχετικά με τα «Επαγγελματικά Δικαιώματα ειδικότητας “Τεχνικών Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών συστημάτων, Εγκαταστάσεων” των ΕΠΑΛ».

 

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων Υποδομών και Μεταφορών

 ΘΕΜΑ: «Επαγγελματικά Δικαιώματα ειδικότητας “Τεχνικών Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών συστημάτων, Εγκαταστάσεων” των ΕΠΑΛ»

Με τον ν. 4186/2013 και δη το άρθρο 8 αυτού, συνεστήθησαν οι Ομάδες Προσανατολισμού, οι Τομείς και οι Ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων, καταρτίστηκαν οι οδηγοί σπουδών κάθε κατεύθυνσης και ειδικότητας, καθώς επίσης και καθορίστηκαν οι χορηγούμενοι τίτλοι σπουδών, αλλά και ο τρόπος κτήσης επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ως άνω νόμου: “5. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των δύο κύκλων σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του τελευταίου εδαφίου της παρ. 9 του άρθρου 4 του ν. 3879/2010”, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Ωστόσο, έως σήμερα δεν υπάρχει καμία απόφαση μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους της ειδικότητας “Τεχνικών Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων” του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού των ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης ειδικότητας να μην μπορούν να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επειδή, τέτοιες πρακτικές κάθε άλλο παρά την στήριξη της Κυβέρνησης στην επαγγελματική εκπαίδευση δείχνουν

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 Προτίθενται να αποδώσουν άμεσα επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα των ΕΠΑΛ του ν.4186/2013 “Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών συστημάτων, Εγκαταστάσεων” του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και σε όσες άλλες ειδικότητες των ΕΠΑΛ δεν έχουν αποδοθεί επαγγελματικά δικαιώματα έως σήμερα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τόλκας Άγγελος

Τσίπρας Γιώργος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος