Τ. Ιωαννίδης: Πληθωρισμός – Ένα Παροδικό Φαινόμενο;

Στην Ελλάδα, βιώνουμε πληθωρισμό της τάξεως του 12%, που αποτελεί ρεκόρ για την Ευρώπη μαζί με τη Λιθουανία και την Εσθονία. Ο πληθωρισμός είναι ο ρυθμός μεταβολής των τιμών, δηλαδή πώς μεταβάλλονται(αυξάνονται) οι τιμές. Ακόμη και εάν, ο πληθωρισμός φτάσει στο 0%, αυτό δε σημαίνει ότι οι τιμές θα φτάσουν στην προτέρα κατάσταση. Υποσκάπτει με άλλα λόγια την αγοραστική δύναμη των πολιτών, δηλαδή των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, διότι ακριβαίνει η ζωή έτσι και αλλιώς. Στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια ,δηλαδή ένα 30-35% των πολιτών,  ο πληθωρισμός δεν είναι 12%, αλλά άνω του 20% , διότι πολύ απλά, εάν κάποιος πολίτης έχει 700 Ευρώ μισθό, τα βασικά είδη διατροφήςέχουν δυσανάλογη μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με κάποιον πολίτη που λαμβάνει 5.000 ευρώ μηνιαίως, διότι το 12% είναι ένας σταθμισμένος μέσος που περιλαμβάνει, για παράδειγμα το κόστος αναψυχής και το κόστος των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κ.α., πράγμα που  δεν μπορούν να <<απολαύσουν>>οι πολίτες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

Ο πληθωρισμός αιφνιδίασε τον ΠΘ, τον Υποικ και τον διοικητή Τ.τ.Ε. , μιας και εκτιμούσαν στις οικονομικές τους προβλέψεις ότι το φαινόμενο αυτό είναι παροδικό και όχι απειλητικό. Υπάρχει μία σύζευξη των οικονομικών προβλέψεων με την πολιτική σκηνή, υποκρύπτοντας πολλές φορές και μικροκομματικές επιδιώξεις.

Τον Μαη του 1973 για πρώτη φορά ανακοινώνεται ότι ο πληθωρισμός έχει διψήφιο αριθμό (10,5%) και ξαναέγινε μονοψήφιος το 1994. Άρα, πρέπει να ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε για μήνες ή και για έτη με αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς, οι εξαγγελίες του Υποικ πέφτουν στο κενό. Και μάλιστα, ίσως και να έχουμε δει μόνον την κορυφή του παγόβουνου, διότι οι αυξήσεις των τιμών ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί στις παροχές των υπηρεσιών. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , και έγκριτων οικονομολόγων μεταξύ των άλλων προτείνονται αύξηση μισθών και συντάξεων ίση με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή και μείωση του Φ.Π.Α.

Πρέπει να απαντήσει ο Υποικ κατά πόσο αυτός ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και κατά πόσο οφείλεται στην έλλειψη ανταγωνισμού της ελληνικής οικονομίας. Μιας και η Ε.Κ.Τ. αύξησε προσφάτως τα επιτόκια των τραπεζών κατά 0,75% , ο ελληνικός πληθωρισμός κινείται κατά 2% παραπάνω από τον ευρωπαϊκό, και αυτό συμβαίνει, διότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση πριν από του covid-19 εποχή. Συνεπώς, χρειάζεται σύντομα αλλαγή της πολιτική σκυτάλης στη χώρα. Μία προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , που θα επαναφέρει την οικονομική σταθερότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη, προσδίδοντας ταυτόχρονα προοπτική και ελπίδα στους νέους ανθρώπους.

Τατιανός Ιωαννίδης