Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών – Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί

Είστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Καταιγιστικός ήταν στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επιτέθηκε σφόδρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως τιμητής ενώ είναι ένοχος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεσκέπασε την υποκρισία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι τα λόγια του πρωθυπουργού είναι η «ισχυρή απόδειξη της ενοχής του».

Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σκληρή γλώσσα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «επί τριάμισι χρόνια απολύτως συνειδητά χτίζετε ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, προκειμένου να εδραιωθείτε και να διατηρηθείτε στην εξουσία.

Εκλεγήκατε Πρωθυπουργός με την υπόσχεση της αριστείας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ασφάλειας και φτιάξατε καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού, σήψης και παρακμής που όμοιο του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών σας αντιπάλων. Είναι ένα πλέγμα ενεργειών που επιβεβαιώνει τη καθεστωτική σας αντίληψη και την πρωτοφανή σας αλαζονεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε δε εκτενώς στους ισχυρισμούς Μητσοτάκη «ότι δεν γνώριζε» υπογραμμίζοντας «να σας αναγνωρίσουμε μειωμένη δυνατότητα αντίληψης. Αυτό επικαλείστε. Ότι είστε τόσο ανεπαρκής που ο πιο στενός σας συνεργάτης και ο πιο στενός σας συγγενής λειτουργούσαν εν αγνοία σας. Ότι τελικά δεν κυβερνούσατε εσείς. Ότι πρωθυπουργός ήταν ο ανιψιός σας, αυτό μας λέτε».

«Μην εξευτελίζετε άλλο τον πολιτικό διάλογο και μη κάνετε τα πράγματα χειρότερα, αφήνοντας να σέρνεται μια υποψία εθνικού κινδύνου, ή εθνικής μειοδοσίας, που προσβάλει ένα ολόκληρο κόμμα και τον Πρόεδρό του» είπε σε άλλο σημείο της πρωτολογίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είστε κατηγορούμενος» είπε ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «είστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας».

«Η αίσθηση ασυδοσίας μεγέθυνε την αλαζονεία σας και σας ώθησε να κάνετε τα πιο ανήκουστα εγκλήματα εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας. Να παρακολουθείτε ακόμη και τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Τον κ. Ανδρουλάκη, κύριε Μητσοτάκη, δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε» ανέφερε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας το νοσηρό περιβάλλον που διαδραματίζεται σήμερα στη Βουλή τόνισε πως «ζούμε την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη. Αυτό που ζούμε είναι εκτροπή. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως».

«Τα ψέματα τελείωσαν, δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τον ανιψιό σας και μέχρι πρότινος  αντ’ αυτού σας κ. Δημητριάδη και τον εκλεκτό σας κ. Κοντολέοντα. Δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη, ούτε παιδιά του δημοτικού δεν λένε «δεν φταίω εγώ, φταίει η ανιψιός μου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί «μη βυθίζετε άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Οι υποκλοπές και η κακοποίηση του κράτους δικαίου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τους δημοκρατικούς πολίτες» σημείωσε ο ίδιος.

Aλ. Τσίπρας: Είναι πράκτορας ξένων δυνάμεων ο Ανδρουλάκης;

Το στιγμιότυπο των 33 δευτερολέπτων θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία καθώς ο Αλέξης Τσίπρας με μια ερώτηση αποδιοργάνωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατέδειξε τη «γύμνια» του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΣ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει ευθέως για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Είναι κατάσκοπος ξένων δυνάμεων;», ρώτησε σε έντονο ύφος τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:  «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω το λόγο. Απαντήστε», φέρνοντας σε εξαιρετική δύσκολη τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έκπληκτος δεν απάντησε τίποτα.

Σκληρή επίθεση προς τον κ. Γεραπετρίτη εξαπέλυσε στην αρχή της δευτερολογίας του ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «έκανε τον ψόφιο κοριό» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο ίδιος σηκώνοντας το γάντι αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας που τον κάλεσε να καταθέσει ο πρωθυπουργός. απάντησε ότι «τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη. Πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής και απαλλαγής της δημοκρατίας από τις καθεστωτικές σας πρακτικές».

«Γνώριζε ή δεν γνώριζε; Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε όταν στείλατε τον εκλεκτό σας στην Επιτροπή να τον συνοδεύσουν δυο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, Πιερρακάκης – Γεραπετρίτης; Γνωρίζατε ή όχι ότι ο κ. Κοντολέων θα έλεγε αισχρά ψέματα ότι ουδέποτε παρακολούθησε τον κ. Ανδρουλάκη;». «Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε περίπτωση κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου και έχετε το θράσος εδώ να μας κουνάτε το δάχτυλο και να μιλάτε και για κυβίστηση;», σχολίασε ο ίδιος.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε προς τον πρωθυπουργό ότι στην πρωτολογία έθεσε κρίσιμα ερωτήματα, αλλά «δεν απαντήσατε». «Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ακούγατε τον Ανδρουλάκη;», επανέλαβε, σχολιάζοντας ότι «το επιχείρημα ότι δεν μπορείτε να τοποθετηθείτε δημόσια και ότι θα το πείτε στον ίδιο, είναι παιδικό».

Δείτε την δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στον Θ. Κουκάκη, ρωτώντας εκ νέου ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση του και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές που έκανε η ΝΔ με πρόσχημα την αυστηροποίηση της ρίψης μολότοφ έγινε «για να δώσετε τη δυνατότητα ασυλίας σε δεκάδες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη που είχαν ανοιχτές κακουργηματικές υποθέσεις και για να δώσετε την δυνατότητα αποδέσμευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ  που ήταν δεσμευμένα από “ξέπλυμα μαύρου χρήματος”. αυτό ερευνούσε ο Κουκάκης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «είστε ο μόνος που τόλμησε να παρακολουθήσει εκλεγμένο βουλευτή ή ευρωβουλευτή» και πρόσθεσε ότι «δεν δώσατε καμία απάντηση στο ερώτημα πόσους ακόμη ευρωβουλευτές και βουλευτές παρακολουθείτε», συνέχισε.

Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει συγκεκριμένα πότε έμαθε για τη παρακολούθηση Ανδρουλάκη και τόνισε: «Κύριε Μητσοτάκη πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί και τώρα προσπαθείτε ματαίως να ανακαλύψετε αντιπερισπασμούς και φτηνές δικαιολογίες» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να διενεργήσει ξεχωριστή εξεταστική, αναφορικά με ενδεχόμενες παρακολουθήσεις, μόνο για τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, αυτό έχει καταγραφεί», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για αγωνιώδη προσπάθεια του πρωθυπουργού να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Ο ίδιος αναφορικά με το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια χάρη στη ΝΔ δήλωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «υποκλοπέας συνδιαλέξεων να είστε αλλά και υποκλοπέας της εξόδου από τα μνημόνια δεν μπορείτε να είστε».

Ο Αλ.Τσίπρας ζήτησε την άμεση κατάργηση του αρ. 87 του νόμου 4790 του 2021 για την ΑΔΑΕ ταυτόχρονα ο τόνισε ότι πρέπει να οριστεί νομοθετικά η έννοια της εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα. «Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν λόγους εθνικής ασφάλειας» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η έγκριση για παρακολούθηση να μην γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό ενταγμένο στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς. Η επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ πρέπει να γίνεται με διαδικασία που θα συμμετέχει ουσιαστικά η επιτροπή Θεσμών και η ΑΔΑΕ. Ενίσχυση της ΑΔΑΕ με επιστήμονες και τεχνικά μέσα.