Κλείνει η στρόφιγγα του Nord Stream 1 για τρεις ημέρες!

Βαρύς χειμώνας έρχεται!!!

Έντονη είναι η ανησυχία των ευρωπαϊκών κρατών για το ενδεχόμενο να μην συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου μετά τις 2 Σεπτεμβρίο

Στη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, προχωρά για τρεις ημέρες η Gazprom, επικαλούμενη ανάγκη επισκευών. Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε μειώσεις της κατανάλωσης ενέργειας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν αποθέματα σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση της Κομισιόν.

Όπως επισημαίνει το Reuters η διακοπή λειτουργίας από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω προβλήματα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρώπης, από τον αγωγό ο οποίος λειτουργεί μόλις στο 20% της δυνατότητας μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η Gazprom είχε ήδη προειδοποιήσει ότι χρειάζεται να γίνουν ορισμένες επισκευαστικές εργασίες, ενώ αυξάνεται η ανησυχία της Ευρώπης μπροστά στο ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα.

Σύμφωνα με τη ρωσική Gazprom, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, η ροή φυσικού αερίου θα επανέλθει στις σημερινές ποσότητες των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα. Σημειώνεται ότι η πλήρης δυνατότητα μεταφοράς του Nord Stream 1 φτάνει τα 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα.

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η Gazprom τόνιζε ότι οι εργασίες συντήρησης στον υπόλοιπο σταθμό συμπίεσης αερίου Trent 60 θα πραγματοποιηθούν μαζί με τη Siemens.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ