Σκάνδαλο υποκλοπών : Τρέμει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το Μαξίμου

Η χθεσινή δήλωση της  Όλγας Κεφαλογιάννη ότι είναι και προτίθεται να παραμείνει παρούσα, με την οποία απαντά στις διαρροές του Μαξίμου για την πιθανή αντικατάσταση της ιδίας όπως και του επίσης διαφωνούντος Κ. Τζαβάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είναι ενδεικτική της κατάστασης στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πολλώ δε μάλλον που η  Ό. Κεφαλογιάννη έχει ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος στη Ν.Δ. το οποίο έχει να κάνει και με τη στενή συγγένεια με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, με τις αλλεπάλληλες πρωτιές της στην Α΄ Αθήνας, αλλά και με το γεγονός ότι έχει ήδη συγκρουστεί με τον Μητσοτάκη, ενώ διατηρεί σχέσεις με Σαμαρά και Καραμανλή, των οποίων υπήρξε συνεργάτης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας διευκόλυνε την κυβέρνηση αρνούμενος το αίτημα Τσίπρα, όταν έγινε γνωστή η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, να λειτουργήσει άμεσα η Βουλή, δίνοντας χρόνο στο επιτελείο του Μαξίμου να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις του, να διαπραγματευθεί, να τάξει, να απειλήσει. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του μια κοινοβουλευτική διαβολοβδομάδα.

Η Βουλή ανοίγει τη Δευτέρα, μόλις λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, και από τη Διάσκεψη των Προέδρων, που είναι αρμόδια για την ημερήσια διάταξη, θα αποφασιστεί η διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις υποκλοπές -κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Αυγούστου- καθώς και η σύγκληση της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία επίσης έχει τεράστια σημασία. Είναι η μόνη Επιτροπή η οποία μπορεί να καλέσει σε ακρόαση τον επικεφαλής της ΕΥΠ και μπορεί επίσης να κάνει χρήση των άρθρων που αφορούν τις Εξεταστικές Επιτροπές σε ό,τι αφορά τη συλλογή στοιχείων κάθε είδους, εγγράφων, να καλέσει κανονικά μάρτυρες κ.λ.π.

Η παρουσία στην Επιτροπή Θεσμών της  Ό. Κεφαλογιάννη καθώς και των Τζαβάρα και Κουτσούμπα είναι λογικό να αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για το Μαξίμου, μεγαλύτερο ίσως και από τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ειδικά για τις υποκλοπές. Το τι θα γίνει εξετάζεται από τα επιτελεία των κομμάτων, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει προηγηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να καλείται από το σύνολο της Βουλής να δώσει απαντήσεις. Απαντήσεις με ονοματεπώνυμα. Και αυτό ο Μητσοτάκης δεν το αντέχει.

ΑΥΓΗ