Τατιανός Ιωαννίδης: Μας… έπιασαν στον ύπνο τα προβλήματα μετά από μια ήρεμη 30ετία

ΜΑΣ… ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΗΡΕΜΗ 30ΕΤΙΑ.

Τα προβλήματα με την μεγάλη αύξηση των τιμών στην ενέργεια έπιασαν στον… ύπνο, σε επίπεδο Ε.Ε. μετά από μία ήρεμη 30ετία. Οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια στην Ελλάδα, αποδίδονται στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που προέβη  η κυβέρνηση της Ν.Δ. Το πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο , λόγω του ότι στην Ελλάδα υπάρχει ολιγοπώλιο στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου και δευτερευόντως θα πρέπει να αποδίδεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χώρο της ενέργειας ξεκίνησαν ,λοιπόν, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από ότι δείχνουν τα στοιχεία, η 20ετια-30ετία που πέρασε ήταν μάλλον πολύ ήσυχη, έχοντας παράλληλα ανάπτυξη, μάλλον που ήταν η… εξαίρεση σε σχέση με τα τελευταία 100 χρόνια. Κάπου επαναπαύτηκαν οι κυβερνήσεις , οι θεσμοί, οι δημοκρατίες και η Ε.Ε. Έτσι, λοιπόν, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο ξεκίνησαν πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν είναι αυτό ο πυρήνας του προβλήματος.

Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα δε λειτουργεί καλά. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι ιδιωτικοποιήθηκε η ενέργεια, συνεπώς αυτό που αγοράζουμε τώρα εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό ένα 30%-40% που θέλει ένας ιδιώτης, για να παράγει μία υπηρεσία και να δώσει ένα προϊόν. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται στη χώρα μας, επειδή ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί καλά, όπου υπάρχουν μόνον 3-4 εταιρείες, ένα μικρό ολιγοπώλιο που παράγει την ενέργεια. Στην ουσία, είναι η <<συνταγή>> στις πολύ μεγάλες τιμές, για τις οποίες αναφερόμαστε. Επίσης, η Ε.Ε. διαβεβαίωνε ότι θα υπάρχει επάρκεια στην ενέργεια και ξαφνικά βλέπουμε να γίνονται έκτακτες συσκέψεις για το πρόβλημα εξασφάλισης της ενέργειας.

Αποτυχημένη η όλη αντιμετώπιση της Ε.Ε. στο θέμα αυτό και οι συνέπειες είναι αυτές που βλέπουμε, ότι δηλαδή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα , εάν τελικά θα υπάρχει επάρκεια στην ενέργεια, αλλά ακόμη και εάν εξασφαλιστεί η επάρκεια, δε λέει τίποτα αν πληρώνουμε 5 φορές πάνω το ρεύμα και αυτό δε μπορεί να ικανοποιήσει τον πολίτη. Χρειάζονται, λοιπόν, γενναίες αποφάσεις για την στήριξη των πολιτών, όπως έγιναν σε άλλες χώρες (όπως στη Γαλλία, όπου εθνικοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας) και το θέμα είναι, εμείς εδώ τί θα επιλέξουμε να κάνουμε. Πάντως, με επιδοτήσεις τύπου power pass , δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια στο χώρο της ενέργειας. Υπάρχουν λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς βραχυπρόθεσμα στην Ελλάδα, υπάρχει ο λιγνίτης, και μπορούμε να βασιστούμε στην παραγωγή ρεύματος και κάποιοι αναρωτιόντουσαν γιατί καταργήσαμε τις λιγνιτικές μονάδες; Γιατί, ως μικρή χώρα δεν ρυπαίνουμε, όσο ρυπαίνουν οι άλλες, ενώ επίσης αποτελεί και σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για την χώρα μας.

Επιπρόσθετα, το ευρώ είναι το μεγάλο θύμα του πολέμου, όπου η ισοτιμία με το δολάριο έχει συντελεστεί. Όταν πριν από ένα χρόνο η ισοτιμία ήταν πάνω από το επίπεδο των 1,20 δολαρίων. Η Ε.Κ.Τ. προσπαθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να σταματήσει την οικονομία και ταυτόχρονα να αποτρέψει την υπερβολική αύξηση τους κόστους χρηματοδότησης για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ.

Τατιανός Ιωαννίδης

Αν. Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης