ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί και βιώνει αποσβολωμένη το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια, αλλά και στη βενζίνη, καθώς και στο πετρέλαιο κίνησης , με αποτέλεσμα τα νοικοκυρά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πλέον, ο ελληνικός πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς στο 11%, καταρρίπτοντας έτσι, το μηνιαίο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών στο επίπεδο του 10% στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαβεβαίωνε ότι η ακρίβεια είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα αντιμετωπιστεί άμεσα, καθησυχάζοντας τους πολίτες. Όμως, διαψεύστηκε από την ίδια την πραγματικότητα, αλλά και από τις ίδιες τις πολιτικές του επιλογές!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω των τομεαρχών του Ανάπτυξης και Οικονομίκων, του κ.Α.Χαρίτση και της κ.Ε.Αχτσιόγλου, προτείνουν άμεσα μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος, ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, επιβολής πλαφόνστις τιμές και μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Επιπρόσθετα, απέναντι στις διθυραμβικές και επικοινωνιακού τύπου, υπουργικές προσπάθειες ωραιοποίησης της πραγματικότητας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με επίσημα στοιχεία που παρέθεσε, τονίζει ότι το 57% των μελών του αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Συν τοις άλλοις, παρατηρείται έντονη η αγωνία και ο φόβος για την μελλοντική επαγγελματική τους βιωσιμότητά.

Είναι δεδομένη πλέον, η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από την κοινωνία. Ενδεικτικό παράδειγμα, αποτελούν οι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η που έχουν αυξηθεί έως και 50%. Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα και τα μεγάλα λόγια , η ελληνική οικογένεια αδυνατεί να ξεφύγει από την οικονομική ασφυξία και να εξοφλήσει τους λογαριασμούς.

Απαραίτητη κρίνεται η δημιουργία ενός σύγχρονου, ενός σταθερού θεσμικού πλαισιού. Αντί αυτού, το οικονομικό επιτελέιο, που με την πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε για τον ΕΝΦΙΑ, έχει αλλάξει  από τον Ιούλιο του 2019 52 φορές(!!!) το φορολογικό σύστημα της χώρας. Παρά, τις μικρές και πολύ μικρές μειώσεις που είδαν οι περισσότεροι πολίτες στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, εντούτοις παρατηρήθηκε και το φαινόμενο αύξησης  σε πολλές περιοχές. Επομένως, ο <<κομπασμός>> της κυβέρνησης για δήθεν αντιμετώπιση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, πέφτει στο κενό , μιας και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλες αυξήσεις σε φόρους και τέλη, όπως ο ΤΑΠ.

Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που δημιούργησε , και δεν αντιλαμβάνεται την απόσταση που την χωρίζει με την κοινωνία. Αυτή η απόσταση θα φανεί στις επόμενες εκλογές, όποτε και εάν γίνουν. Και στις εκλογές αυτές, θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εξουσία.

ΤΑΤΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΑΝ.ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΞΑΝΘΗΣ