Χ. ΖΕΪΜΠΕΚ: “Παραμένει το αδιέξοδο για τα διατηρητέα κτίρια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης”

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ- Βουλευτής Ξάνθης – ΣΥΡΙΖΑ

Δελτίο Τύπου

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2022

Θέμα: “Παραμένει το αδιέξοδο για τα διατηρητέα κτίρια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης”

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε στην αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, σχετικά με τις προσθήκες στα διατηρητέα κτίρια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Συγκεκριμένα, η αναφορά περιείχε την επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ- Θράκης που αφορούσε την πρόταση τροποποίησης του ν. 4495/2017.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά την αδυναμία τακτοποίησης των νόμιμων ή αυθαίρετων επεκτάσεων και προσθηκών, οι οποίες προϋπήρχαν της κήρυξης των εν λόγω κτιρίων ως διατηρητέων στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Πρόκειται για ένα θέμα γνωστό, το οποίο εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια και βαρύνει τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων σπιτιών, που βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο.

Το ΥΠΕΝ, παρόλα αυτά, φαίνεται να μην συμμερίζεται το πρόβλημα και να μην είναι διατεθειμένο να ανεύρει λύσεις. Στην απάντησή του, αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι εν λόγω προσθήκες έγιναν πριν τον χαρακτηρισμό των κτιρίων ως διατηρητέων και άρα δεν υφίσταται κάποιο πταίσμα των ιδιοκτητών. Στην ουσία, θέτει ως μόνο κριτήριο για την τακτοποίηση αυτών των προσθηκών την αισθητική ένταξη και την διατήρηση των διατηρητέων κτιρίων, παρότι οι προσθήκες έγιναν πριν καν χαρακτηριστούν τα κτίρια ως διατηρητέα! Επομένως, συντηρεί, αντί να σπάσει, αυτόν τον φαύλο κύκλο με την ανεύρεση μιας βιώσιμης λύσης τόσο για τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων, όσο και για την αποτροπή της ερήμωσης της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.

Ακολουθεί η απάντηση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ                            Υπηρεσία Συντονισμού 

Γραφείο Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

Ταχ. Δ/νση: Mεσογείων 119 

Ταχ. Κώδικας: 11526 Αθήνα 

Πληροφορίες: Κ. Παπαπετροπούλου 

Tηλέφωνο: 213-15 13 506 

E-mail: k.papapetropoulou@prv.ypeka.gr  

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Αναφορά» 

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 890/20.12.2021 Αναφορά 

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων    

ΚΟΙΝ.: Βουλευτή κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ 

Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, κοινοποιούμε το με α.π. 1564/43/10.1.2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων/ΥΠΕΝ.

Όπως αναφέρεται, στο στάδιο ελέγχου θεμάτων υπαγωγών σε διατηρητέα κτίρια, οι προϋποθέσεις έγκρισης ή μη τίθενται με γνώμονα την αισθητική ένταξη της αυθαίρετης κατασκευής. Άλλωστε, η αλλοίωση ή μη των κτιρίων αποτελεί το ζητούμενο στη διαδικασία χαρακτηρισμού τους. Επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στην άσκηση των πολιτικών του, λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις φορέων και προσώπων και ιδιαίτερα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο αποτελεί και τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας σε ζητήματα όπως αυτό που τίθεται στην επιστολή του ΤΕΕ.  

 Ο Υφυπουργός 

 Νικόλαος Ταγαράς