«Φτάνει με τις εμμονές και την κοροϊδία»: Πανυγειονομική απεργία σήμερα, 23 Φεβρουαρίου

24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ για σήμερα, Τετάρτη 23/2 – Συγκέντρωση στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας – «Οι γιατροί δεν επαιτούμε. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ. Αγωνιζόμαστε και συμμετέχουμε στην απεργία της ΟΕΝΓΕ, μαχόμενοι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, σε ένα κοινό μέτωπο για τη δημόσια υγεία», τονίζει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών σε ανακοίνωσή του

Πανελλαδική, πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση προγραμματίζουν για σήμερα, 23 Φεβρουαρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας, και 7ωρη στάση εργασίας 8:00-15:00 για τα νοσοκομεία της Αττικής. Οι δύο Ομοσπονδίες προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι το προσωπικό των νοσοκομείων έμεινε «αβοήθητο να προσπαθεί να αποκρούσει το ένα μετά το άλλο πανδημικό κύμα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό».

Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της κάνει λόγο για «δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα που αναδεικνύουν τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή Περίθαλψη».

Σημειώνει ότι τα νοσοκομεία διαθέτουν «απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, ενώ το προσωπικό γονάτισε από την κούραση. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς με κορονοϊό». Επιπλέον σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων είναι 1 δισ. ευρώ και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5%».

Σχετικά με την ιχνηλάτηση «αφέθηκε στην τύχη και στις τσέπες των πολιτών», ενώ για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σημειώνει ότι «ξεκίνησε ως ένα αδιέξοδο, λάθος της κυβέρνησης και κατέληξε να είναι ένα «καπρίτσιο» καθ’ ότι εφαρμόστηκε μόνο στο Υγειονομικό προσωπικό που είναι εμβολιασμένο σε καθολικό ποσοστό 97%» και ζητά να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Οι δύο Ομοσπονδίες μεταξύ άλλων διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, άμεση ένταξη στα ΒΑΕ και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Στην απεργία της ΟΕΝΓΕ συμμετέχει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών, που έχει κηρυχθεί για την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.Χαρακτηριστικά, το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Με ιδεολογική εμμονή και θρησκευτική προσήλωση προωθούν τη διάλυση του ΕΣΥ μέσω της ιδιωτικοποίησης για να αυξήσουν τα κέρδη των ιδιωτών σε βάρος των ασθενών και των υγειονομικών του ΕΣΥ». 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση «ΓΙΑΤΡΟΙ half time – ΥΓΕΙΑ no time»:

Όποιος είχε αυταπάτες για τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία του ΕΣΥ, αρκούσε και μόνον η χθεσινή δήλωση του αρμόδιου (;) Υπουργού Θανάση Πλεύρη για την απασχόληση ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία για να καταλάβει τα πραγματικά και όχι κρυφά σχέδια τους. Διάλυση του ΕΣΥ, αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και, όπως είπε, συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των χειρουργείων για να αυξηθεί το εισόδημα των ιατρών.

Ούτε μόνιμες προσλήψεις, ούτε αυξήσεις, ούτε νέο ιατρικό μισθολόγιο, ούτε δωρεάν, ούτε ελεύθερη πρόσβαση, ούτε ΕΣΥ. Γιατί αυτό που επαγγέλλονται δεν είναι ούτε Εθνικό, ούτε Σύστημα, ούτε Υγείας. Είναι μόνο εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοκλινικαρχών και των ιδιωτών του τομέα υγείας.

Αυτά που προωθεί η φράξια του Μαξίμου ΑΕ που διαχειρίζεται τον τομέα υγείας είναι άλλα σκέρτσα. Το μόνο που τους απασχολεί είναι τρία πράγματα: ιδιώτες, ιδιώτες και ιδιώτες. Με ιδεολογική εμμονή και θρησκευτική προσήλωση προωθούν τη διάλυση του ΕΣΥ μέσω της ιδιωτικοποίησης για να αυξήσουν τα κέρδη των ιδιωτών σε βάρος των ασθενών και των υγειονομικών του ΕΣΥ.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ  23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2022

 • ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
 • ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
 • ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την επιδημία του COVD-19 ως ευκαιρία διάλυσης του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας και γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν γίνει αντικείμενο κοροϊδίας και εμπαιγμού από την κυβέρνηση.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί τα σχέδια τους κρύβουν ιδιοτελή συμφέροντα που κοστίζουν δημόσιο χρήμα και ανθρώπινο πόνο.

Φτάνει με τις εμμονές και την κοροϊδία!

Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ χρειάζονται ΑΜΕΣΑ:

 • Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων.

Διεκδικούμε για την κοινωνία και την πανδημία:

 • Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη διαχείριση της πανδημίας, με εύκολη και δωρεάν  πρόσβαση σε γιατρούς και διαγνωστικά τεστ.
 • Άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ και  ανάπτυξη νέων.
 • Επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα Νοσοκομεία και ΚΥ με τακτικό έλεγχο και τήρηση υγειονομικών μέτρων
 • Ακύρωση των σχεδίων τους για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Διεκδικούμε για τους γιατρούς του ΕΣΥ:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων ιατρών ΕΣΥ.
 • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα προ μνημονίων επίπεδα και καταβολή των αναδρομικών διαφορών. Εισαγωγικό μισθό ιατρών στο ΕΣΥ τα 2000 ευρώ.
 • Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης εφημερίας. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών ξεχωριστά από τον μισθό.
 • Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος. Αναπροσαρμογή των επιδομάτων θέσεων ευθύνης ιατρών ΕΣΥ στο ίδιο ύψος με το υπόλοιπο δημόσιο.
 • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
 • Ειδικό σχέδιο για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων χωρίς περιορισμούς.
 • Άμεσα θέσπιση γενναίου πλαισίου κινήτρων (οικονομικών- διοικητικών- επιστημονικών) ιατρών ΕΣΥ σε άγονες-νησιωτικές περιοχές.
 • Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας (νοσοκομειακούς, κέντρων υγείας, ΤΟΜΥ, στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς, κοκ).

Οι γιατροί δεν επαιτούμε. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ. Αγωνιζόμαστε και συμμετέχουμε στην απεργία της ΟΕΝΓΕ, μαχόμενοι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, σε ένα κοινό ΜΕΤΩΠΟ για τη δημόσια υγεία.

Ζητάμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μόνιμες προσλήψεις.

Ζητάμε αξιοπρεπείς μισθούς και αποζημίωση εφημεριών ανάλογη της προσφοράς μας.

Ζητάμε ένα δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, φιλικό στον εργαζόμενο και στον πολίτη. Με δωρεάν, ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και για ΟΛΟΥΣ.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2022

 1. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 2. Για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.
 3. Για το δίκιο των γιατρών, των εργαζόμενων, των ασθενών.
 4. Για το ΕΣΥ του ΑΥΡΙΟ, δωρεάν, ανοιχτό, ποιοτικό, φιλικό προς όλους.

ΜΕΤΩΠΟ για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΜΕΤΩΠΟ για το ΕΣΥ.

ΟΛΟΙ στη μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.