Πρόταση μομφής : Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση από την κίνηση του Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για όλα τα θέματα που «καίνε» την κυβέρνηση – Πανδημία, ακρίβεια, χιονιάς και… Φουρθιώτης

Αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης καθώς πιάστηκαν απροετοίμαστοι.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, με αποτέλεσμα έναρξη της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή να πάει 30 ώρες μετά. Συγκεκριμένα, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να ξεκινήσει η συζήτηση την Παρασκευή αργά το απόγευμα, στις 18.00.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να εμφανιστεί στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για όλα τα «καυτά» για την κυβέρνηση θέματα. Πανδημία, ακρίβεια και φυσικά η πρόσφατη κακοκαιρία που έθαψε στα χιόνια το επιτελικό κράτος. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δε θα μείνουν εκεί αλλά θα σφυροκοπήσουν την κυβέρνηση για τα θέματα διαφθοράς.

«Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο, επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και ηδιαφθορά του επιτελικού κράτους, που έχει πάρει ενδημικό χαρακτήρα, απλώνεται στο σύνολο του κράτους και υπονομεύει, φθείρει και εξουδετερώνει τις όποιες δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού, επειδή το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η προκλητική επιβράβευση των γαλάζιων golden boys, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος χωρίς καμία ενσυναίσθηση οδηγούν με γοργά βήματα την κοινωνία στην ανασφάλεια, στην οργή, στην αποσάθρωση και την οικονομία στον γκρεμό, καθώς οι ίδιες παλιές πρακτικές της αδιαφάνειας, της σπατάλης, της διανομής ιματίων του κράτους και της προνομιακής μεταχείρισης των ελίτ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα που ζήσαμε και στο παρελθόν» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Βουλή.

Εκεί όμως που η αμηχανία της κυβέρνησης χτυπάει κόκκινο, είναι η υπόθεση Φουρθιώτη μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του υπόδικου τηλεπαρουσιαστή. «Κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας είναι αυτονόητο ότι θα περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Γεραπετρίτη για τις εξαρτήσεις του ιδίου, αλλά και του πρωθυπουργού του με τον υπόδικο Φουρθιώτη» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Πρόκειται για ένα θέμα που θάφτηκε προσωρινά εν μέσω χιονιά ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αφήσει έτσι την εξαιρετικά δυσώδη υπόθεση.

Η διαδικασία στη Βουλή

Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία επί της πρότασης δυσπιστίας θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 18.00.

Η συζήτηση θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25). Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10:00 πμ.

Στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 20:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί δια ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Τι αναφέρει η πρόταση δυσπιστίας

«Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατ’ άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και κατ’ άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής»

Μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα.
22.970 άνθρωποι έχουν χαθεί από τον κορωνοϊό, η χώρα καταλαμβάνει περίοπτα αρνητική θέση στους πίνακες της πανδημίας και η κυβέρνηση επιλέγει να μην λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τη μάχη χωρίς την αναγκαία στήριξη. Αντίθετα, κηρύσσουν για ακόμη μια φορά το τέλος της πανδημίας και αντιμετωπίζουν το θάνατο ως φυσικό επακόλουθο.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες χάνουν  μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, λόγω του ανεξέλεγκτου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να λάβει οποιοδήποτε επαρκές μέτρο στήριξης της κοινωνίας και επιλέγει να διαχειριστεί την κρίση με το επικοινωνιακό σύνθημα ότι πρόκειται για παροδικό και παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο.

Δυστυχώς για τη χώρα, τις τελευταίες μέρες η κοινωνία βίωσε τη διάλυση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Η Αττική παραδόθηκε στην κακοκαιρία, οδηγοί εγκλωβίστηκαν για ώρες, χιλιάδες νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρισμό, νοσοκομεία χωρίς τροφοδοσία και από την εικόνα χάους εξαφανίστηκαν για μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την αναποτελεσματικότητά της και την αδιέξοδη πολιτική της με βοναπαρτικά διαγγέλματα, απρόσφορα μέτρα και αποποίηση της ευθύνης, καταφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Αυτός ο απαραίτητος όρος της κοινωνικής συνοχής, η εμπιστοσύνη, πλήττεται με σφοδρότητα και από την έπαρση και τον καθεστωτισμό του πρωθυπουργού και των υπουργών του που μάλιστα φέρονται να συνδιαλέγονται με οποιονδήποτε εξυπηρετεί συμφέροντα και σκοπιμότητες, καταδεικνύοντας έτσι τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Η πρωτοφανής αυτή νοοτροπία διακυβέρνησης άνευ όρων και ορίων, ο εκφυλισμός του κράτους κανόνων σε διακυβέρνηση ανεπαρκών και ιδιοτελών αποφάσεων, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι στρατηγικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης, η οποία δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».