Ζαριά στα σχολεία με «ευαγγέλιο» τα τεστ και ούτε λέξη για τηλεκπαίδευση

Από τύχη ζούμε…
Η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά στις προειδοποιήσεις και την έξαρση κρουσμάτων • Οι τρεις αλλαγές στα πρωτόκολλα • Δεν αλλάζει ο κανόνας του 50%+1 • Ορυμαγδός αντιδράσεων.

Στις 10 Ιανουαρίου θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι στα σχολεία, ενώ θα ανοίξουν τις πύλες τους και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως ΑΕΙ και ΙΕΚ, σε μία, όμως διαφορετική συνθήκη για την οποία η κυβέρνηση δεν φρόντισε ξανά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Παρά τις προειδοποιήσεις και εκτιμήσεις των ειδικών, παρά την τεράστια έξαρση της πανδημίας και την εξάπλωση της Όμικρον, η υπουργός Παιδείας, συνοδευόμενη από τον υπουργό Υγείας, ανακοίνωσε την επανέναρξη των μαθημάτων, ευλογώντας τα… γένια της κυβέρνησης για την προ των εορτών κατάσταση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Οι τρεις αλλαγές όπως τις ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας:

 • Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, δηλαδή 10 – 15 Ιανουαρίου. Τη δεύτερη εβδομάδα παιδιά και εκπαιδευτικοί θα κάνουν δύο self test.
 • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
 • Σε περίπτωση κρούσματος σταματά η λογική του σταυρού, δηλαδή ο έλεγχος στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα και οι έλεγχοι επεκτείνονται. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες, δύο rapid και τρία self test. Οι εμβολιασμένοι θα κάνουν συνολικά τρία self test δωρεάν. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν πέντε self τεστ σε πέντε ημέρες, ενώ οι εμβολιασμένοι θα κάνουν τρία self τέστ μέσα σε πέντε ημέρες

  Ούτε λέξη για τηλεκπαίδευση, παραμένει το 50%+1

  Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως κανένας από τους τρεις αρμόδιους στη σημερινή ενημέρωση δεν… τόλμησε να εκστομίσει τη λέξη «τηλεκπαίδευση», την πρακτική, δηλαδή, που εφαρμόστηκε κατά κόρον πέρυσι στη διάρκεια του μεγάλου lockdown, ενώ αποτελεί παγκοσμίως μια από τις λύσεις για συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

  Σημειώνεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση και προσωπικά η υπουργός Παιδείας παραμένει υπόλογη για την περιβόητη σύμβαση με τη Cisco για την οποία είχαν ξεσπάσει σοβαρότατες αντιδράσεις.

  Την ίδια ώρα, ο κανόνας 50%+1, που καθορίζει το πότε θα κλείνει ένα τμήμα λόγω κρουσμάτων παραμένει απαράλλαχτος, την ώρα που η μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι ταχύτατη. Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, υπολογίζεται ότι τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά αγγίζουν τις 8.000.

  Τουλάχιστον, άλλαξε το μέτρο του «σταυρού», που είχε προβληματίσει αρκετά και, πλέον, σε περίπτωση κρούσματος δεν θα ελέγχονται μόνο όσοι κάθονταν κοντά στο συγκεκριμένο κρούσμα, αλλά θα είναι πιο εκτεταμένοι οι έλεγχοι.

  Ορυμαγδός αντιδράσεων από αντιπολίτευση και ειδικούς

  Με σφοδρή κριτική υποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, επισημαίνοντας ειδικά ότι δεν κατάργησαν ούτε το καν «το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50+1», παρότι σήμερα αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν εισήγηση των επιστημόνων.

  Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά θέτει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και άρα συνολικά της κοινωνίας», ενώ ζητά να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, «κάτι που σημαίνει λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και διαφορετικό πρωτόκολλο από το εντελώς ανεπαρκές για την κρισιμότητα της κατάστασης που ανακοινώθηκε».

  Οξεία ήταν η κριτική που άσκησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ να καταθέτει δέσμη μέτρων για τη λειτουργία των σχολείων,ενώ το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για συνθήκες υγειονομικής ανασφάλειας.

  Πολύ σκληρά λόγια χρησιμοποίησε, από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου». Ο Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Mega, εξέφρασε τη λύπη του, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ανοίγει όπως ακριβώς έκλεισε τα σχολεία, χωρίς να δώσει καν μια παράταση στο σύστημα υγείας για να ανταπεξέλθει στην πίεση που προέκυψε από την άνοδο των κρουσμάτων την περίοδο των εορτών.

  «Το μεγάλο θέμα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μου είναι να κρατήσει ανοιχτά τα νοσοκομεία, με κεφαλαία γράμματα. Δεν υπάρχει κανείς γονιός και κανείς Έλληνας πολίτης που θέλει ανοιχτά τα σχολεία και κλειστά τα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μιλά μετά από μια δύσκολη εφημερίδα με 57 εισαγωγές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι με την παραλλαγή Όμικρον.

  «Άρα αυτή τη στιγμή δεν κατανοώ τη συζήτηση. Δεν ζητήσαμε κλείσιμο των σχολείων, δεν ζητήσαμε κλείσιμο καμίας δραστηριότητας. Ζητήσαμε απεγνωσμένα να μείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία. Για μας εκείνο που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν κατανοώ αυτή τη στιγμή ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι υποβαθμίζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας στα θύματα που έχουμε κάθε μέρα, στους αρρώστους που είναι εκτός ΜΕΘ, στην υποβάθμιση των υπολοίπων ασθενειών του νοσοκομείου και να μην συζητάμε για μια μικρή παράταση των σχολικών διακοπών ώσπου να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει» υπογράμμισε.

  Απαντώντας, μάλιστα, σε σχόλιο του Ν. Ευαγγελάτου πως οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το μοντέλο που εφαρμόστηκε στα σχολεία ως επιτυχημένο εξερράγη λέγοντας «Τι λέτε; Εμείς μες στην εντατική αυτό λέμε; Δεν καταλαβαίνω. Ποιοι είναι αυτοί που συμβιβάστηκαν με τον αριθμό των θανάτων; Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ευχαριστημένη η επιτροπή από τα αποτελέσματα της δραστηριότητας στα σχολεία. Τα σχολεία δεν έπαιξαν ρόλο στη διασπορά της νόσου;».

  Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο γιατρός – ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προέβη σε δυσμενείς προβλέψεις για το άνοιγμα των σχολείων, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και υπογραμμίζοντας ότι θα κολλήσουν όλα τα παιδιά και στη συνέχεια θα κολλήσουν και οι γονείς τους.

Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ