Ομιλία του Χ. Ζεϊμπέκ, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2022

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ- Βουλευτής Ξάνθης – ΣΥΡΙΖΑ

Σημεία Ομιλίας για τον Προϋπολογισμό 2022

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2021

“ Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης εκπέμπει SOS”

Ένα ψευδεπίγραφο κλίμα πανηγυρισμού και ευδαιμονίας καλλιεργείται από την Κυβέρνηση στην συζήτηση της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2022. Η Κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν ξεχνώντας την ύφεση 9% του 2020, την υγειονομική κρίση που ακόμα συνεχίζεται και κυρίως την εκτίναξη της ακρίβειας στην ενέργεια και τις ανατιμήσεις.

Η εμμονή της ΝΔ να θεωρεί την πανδημία ως μια “προσωρινή κατάσταση” είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. Η Κυβέρνηση μειώνει τον προϋπολογισμό για την Υγεία κατά 820 εκατ. Ευρώ, την ώρα που η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 98,2%, οι απώλειες ζωών αγγίζουν τις 19.500 και ο αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών καθημερινά παραμένει εξαιρετικά υψηλός.

Η Κυβέρνηση γνώριζε και έλεγε ψέματα για τα ποσοστά θνητότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με την Μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα, η θνητότητα είναι αυξημένη κατά 87%, ενώ το 38,4% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, που έχει γονατίσει. Καθημερινό φαινόμενο στο ΓΝ αποτελεί η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, λόγω της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού. Ειδικά στην Ξάνθη, το ποσοστό θνητότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 99%!!!

Ως πότε η Κυβέρνηση θα κάνει τα “στραβά μάτια” μπροστά στο έγκλημα που συντελείται;

Δυστυχώς, έχουμε την ατυχία να μας κυβερνά μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο κοινωνικό κράτος. Είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για αλλαγή πορείας και για ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Βίντεο-Ομιλία 15-12-2021