«ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ» του Τ. Ιωαννίδη

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για λήψη των απαιτούμενων οικονομικών  μέτρων από πλευράς της συντηρητικής κυβέρνησης για την στήριξη των νοικοκυρών.  Ωστόσο, η ΝΔ είναι άτολμη στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων. Χαρακτηριστικά, οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, σε είδη πρώτης ανάγκης, και ειδικότερα στα τρόφιμα, στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έχουν δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας στα νοικοκυρά. Στον αντίποδα, παρατηρείται στο κυβερνητικό επιτελείο διάσταση απόψεων στο σκέλος των οικονομικών-αντισταθμιστικών μέτρων. Για παράδειγμα, ο κ. Σκυλακάκης ,ο Αν. Υπουργός Οικονομικών , εμφανίζεται επιφυλακτικός στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα , στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο επικαλούμενος το μέγεθος του ελλείματος, όπου διαμορφώνεται στο 7,3%, προκαλώντας <<δυσανεξία>> στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Νάσος Ηλιόπουλος, είχε δηλώσει ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει  παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ , να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί στην ΠΡΑΞΗ το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικυριά. Όμως, η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθεί ως θεατής την ακρίβεια να λεηλατεί τα Ελληνικά νοικοκυριά.

Έκδηλη είναι η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών για την πορεία της οικονομίας, μιας και έχει καταστεί η πιο εύθραυστη στην Ευρωζώνη. Σε δημοσκόπηση της ALCO, τo 68% των ερωτηθέντων απαντά ότι δύσκολα  μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις του χειμώνα. Ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Κομοτηνή, επισήμανε ότι πολίτες βλέπουν το μηνιαίο τους εισόδημα να εξαερώνεται  πριν καλά τελειώσει ο μήνας, ήδη από την τρίτη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα ,ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Α.Τσίπρας αναφέρουν ότι:

  • Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός ήταν ο υψηλότερος της δεκαετίας και οι μισθοί είναι καθηλωμένοι εδώ και τρία χρόνια.
  • Η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει να λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της Ελληνικής οικογένειας και στήριξης του νοικοκυριού: α) αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. β)κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτου επαγγέλματος. γ) κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, και αγρότες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 40.000 ευρώ. δ)

Μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%,  στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. ε) ελάφρυνση των πληγέντων από την πανδημία, με διαγραφή μέρους των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς. Στ) στις 48 από τις 24 επέκταση στο ανώτατο όριο των μηνιαίων δόσεων  για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για όλους τους οφειλέτες