Κραυγή αγωνίας από τον κόσμο της εστίασης

Πανελλαδική απεργία στην εστίαση έχουν κηρύξει για σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου οι επαγγελματίες του κλάδου, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και στηλιτεύοντας την αδιαφορία της κυβέρνησης. Παράλληλα, οι επαγγελματίες του κλάδου εγείρουν μια σειρά από οικονομικά ζητήματα, καθώς ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019 κατά 2,418 δισ. ευρώ ή 37,2%.  Όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών, με τη μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές να φτάνει 51,8%. Παράλληλα, το 48,5% των επιχειρήσεων φοβάται ότι θα έρθει αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να βάλει λουκέτο μέσα στους επόμενους μήνες

Γι’ αυτό και σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι του κλάδου θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αιτήματα

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), τα αιτήματα του κλάδου είναι:

– Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

– Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

– Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

– Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

– Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

– Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

– Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

– Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

– Νέες χρηματοδοτήσεις, ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

Παράλληλα η ΠΟΕΣΕ ζητεί τα παρακάτω διαρθρωτικά μέτρα:

– Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

– Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη την υψηλή ένταση επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και τη μοναδικότητά του στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές

Επίσης, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της δημόσιας υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα προστασίας πελατών και εργαζομένων.

«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρ’ όλο το κόστος και την ταλαιπωρία στη λειτουργία των επιχειρήσεων» υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, μετά και την τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, του περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος σημειώνοντας ότι είχε απώλειες της τάξης του 30%-50% κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων μέτρων.

Χωρίς ρευστότητα

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις εστίασης με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας (μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα) πολλαπλασιάστηκαν. Από 16,5% που ήταν στις αρχές της πανδημικής κρίσης, υπερδιπλασιάστηκαν στο 44,1% τον Φεβρουάριο του 2021. Τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησαν στο 28,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ωστόσο το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2021) τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καταγράφονται στις κατηγορίες των ασφαλιστικών εισφορών προς τον πρώην ΟΑΕΕ και προς τη φορολογική διοίκηση. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι εκεί που δεν εφαρμόστηκαν μέτρα ή δεν εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα για τη διαχείριση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφεται σοβαρή αύξηση.

Πηγή: ΑΥΓΗ