ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ιδιωτικοποιήσει, μέσω ΣΔΙΤ, τα αρδευτικά έργα, παραχωρώντας χρηματοδότηση του  Ταμείου Ανάκαμψης στους ιδιώτες σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σύριζα-ΠΣ, που ενέκρινε και ενέταξε  35 μεγάλα αρδευτικά έργα με 100% δημόσια χρηματοδότηση, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημόσιων Επενδύσεων.

Σήμερα, μετά τις αστρονομικές αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια και στην ενέργεια, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αυξάνει και το κόστος του αρδευτικού νερού που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Αυτό γίνεται καθώς στην τιμολόγηση χρήσης, θα ενσωματωθούν και οι αποσβέσεις  και τα κέρδη των ιδιωτών επενδυτών.

Με τις επιλογές Μητσοτάκη, στο κόστος άρδευσης πια, θα προστίθεται και το κέρδος των ιδιωτών, οι οποίοι θα εμπλακούν στα 21 μεγάλα έργα άρδευσης.

ΣΔΙΤ στα μεγάλα αρδευτικά έργα σημαίνει πολύ απλά ότι ο αγρότης θα επιβαρυνθεί με αυξημένο κόστος άρδευσηςκαι ότι λίγοι ιδιώτες θα αναλάβουν, χωρίς ρίσκο αυτήν την υπηρεσία κοινής ωφέλειας και περιφερειακής ανάπτυξης και κυρίως την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον η κυβέρνηση της ΝΔ, για να καλύψει επικοινωνιακά την ιδιωτικοποίηση της άρδευσης, αναφέρθηκε σε: «πρωτοπόρο κλιματικό σχεδιασμό μετά από δεκαετίες».

Ασυστόλως ψεύδεται μιας και η κυβέρνηση Σύριζα-ΠΣ είχε φροντίσει, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας μας, τόσο για τον Σχεδιασμό Διαχείρισης Υδάτων, όσο για τον Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Μάλιστα, επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε σοβαρές εκκρεμότητες σε αυτές τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, είχαν παγώσει οι εντάξεις των έργων νερού σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 με πρωτοβουλίες του Σύριζα-ΠΣ απελευθερώθηκαν ωφέλιμοι πόροι για την άρδευση, ύψους 450 εκ ευρώ και εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Αυτό που απέκρυψαν οι ‘’άριστοι’’ της κυβέρνηση είναι ότι η χώρα οφείλει να αναθεωρήσει τα Σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας έως και τις 31/12/2021.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προετοιμαστεί, με κίνδυνο  να υπάρξει νέα έκθεση της χώρας μας από την Ε.Ε. Τα  έργα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης δεν αποτελούν απάντηση για την κλιματική αλλαγή, από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που από το 2016 είχαν νομοθετηθεί και ξεκινήσει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Πέρα από τα μεγάλα λόγια για το κλίμα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει εξασφαλίσει τους όρους ώστε να έχουμε άρδευση και γεωργία, ανθεκτική στην κλιματική κρίση. Είναι προφανές ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι οι αγρότες και η κλιματική κρίση, αλλά η ιδιωτικοποίηση των πάντων και το πλιάτσικο στις δημόσιες υποδομές».

Κοινή δήλωση τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Σταύρου Αραχωβίτη – Αγροτικής Ανάπτυξης και

Σωκράτη Φάμελλου – Περιβάλλοντος και Ενέργειας