Γ. Χατζηθεοδώρου στην ΑΥΓΗ: Ο δρόμος προς το 3ο Συνέδριο με την κοινωνία

Νέα μέλη και νέοι άνθρωποι στελέχωσαν θέσεις ευθύνης δίνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα της διεύρυνσης

Η μεγάλη διεύρυνση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προς όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου είναι μια προσπάθεια με βλέμμα τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον της χώρας και των προκλήσεων που καλείται και θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Η πανδημία μαζί με τις άστοχες πολιτικές της Ν.Δ. και οι συνέπειές της στην οικονομία, την εργασία και την κοινωνία συνολικότερα, είναι πεδία στα οποία οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς δίνουν καθημερινά εξετάσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Απόρροια της όξυνσης των ανισοτήτων και τις περιστολής ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, που επιχειρούν οι συντηρητικές κι οι αυταρχικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Αυτή τη διεύρυνση ο ΣΥΡΙΖΑ την ξεκίνησε για πρώτη φορά με μικρά αλλά τολμηρά βήματα πριν τις εκλογές του 2019, με το κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, όπου κι άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η Προοδευτική Συμμαχία. Η συμβολή ενός μεγάλου μέρους του προοδευτικού κόσμου κράτησε όρθιο και με αξιοπρέπεια τον ΣΥΡΙΖΑ, στην εξαιρετική επίδοση του 31,5%. Παρά την ήττα και την ισχυρή πλειοψηφική κυβέρνηση της Ν.Δ., η ηγεσία του κόμματος όχι μόνο αναγνώρισε αυτή τη συμβολή αλλά άνοιξε διάπλατα τις πόρτες προς αυτόν τον κόσμο και τον κάλεσε να συμμετάσχει ακόμη πιο ενεργά και να στελεχώσει τις τάξεις του. Για να διασφαλιστεί ότι αυτή η συμμετοχή θα είναι ισότιμη και ουσιαστική, θεσπίστηκε μια νέα ποσόστωση συμμετοχής για τα νέα μέλη. Με αυτόν τον τρόπο, άρχισαν να λαμβάνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Με στόχο το 3ο Συνέδριο, που θα λάβει χώρα στις 24-27 Φεβρουαρίου 2022, όλοι και όλες έχουν λόγο.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στην Ξάνθη κατάφερε να τριπλασιάσει τη βάση του, επιτυγχάνοντας μια διεύρυνση που δεν έδωσε μόνο τον ρόλο του μέλους στους νέους ανθρώπους, που συντάχθηκαν μαζί του, αλλά, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, τους ανέδειξε και τους αναδεικνύει σε κορυφαία στελέχη, αψηφώντας τις κομματικές ιεραρχίες και επετηρίδες, που ισχύουν συνήθως στα αστικά κόμματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σχεδόν καμία διαδικασία ανάδειξης οργάνων, στις αρχές του 2021, δεν χρειάστηκε τελικά να εφαρμοστεί ούτε η ποσόστωση νέων μελών ούτε βεβαίως και αυτή του φύλου. Ενώ, παράλληλα, νέα μέλη και νέοι άνθρωποι στελέχωσαν θέσεις ευθύνης δίνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα της διεύρυνσης προς την κοινωνία.

Η στάση διεύρυνσης και συνεργασίας όμως δεν σταματάει στο στενό κομματικό περιβάλλον, αλλά επεκτείνεται και σε ένα ευρύτερο φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Αντιπροσωπευτικότερο δείγμα προσέγγισης των προοδευτικών δυνάμεων, σε τοπικό επίπεδο, αποτελεί και η συνεργασία των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης, δίνοντας το μήνυμα στη συνεργασία και την ευθύνη που πρέπει να αναλαμβάνουμε, για το καλό του τόπου μας, αφήνοντας πίσω τις προσωπικές και κομματικές φιλοδοξίες

Η πραγματικότητα της απλής αναλογικής, που θεσμοθετήσαμε, θα αποτελέσει τη βάση για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασιών την επομένη των εκλογών, με βάση πάντα προγραμματικές συμφωνίες κι όχι πρόσωπα. Άλλωστε, η χώρα και η κοινωνία χρειάζεται τη συστράτευση των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, που θα δώσουν μια προοπτική ελπίδας σε ένα αβέβαιο και δύσβατο μέλλον. Από την αλλαγή των συσχετισμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έως και τον κοινωνικό μετασχηματισμό προς όφελος των πολλών, οι δρόμοι περνούν μέσα από ευρύτερες αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές συνεργασίες.

Ο δρόμος του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ανοιχτός και πρέπει να τον περπατήσουμε όσον το δυνατόν περισσότεροι.

* Ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου είναι συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. Ξάνθης, μέλος της ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Πηγή: ΑΥΓΗ