Κόστος ενέργειας / Πρεμιέρα για το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης

Ακριβότερο κατά περίπου 44% σε σχέση με πέρσι έκανε φέτος την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή του διαμορφώνεται σε 1,15 ευρώ ανά λίτρο, έναντι 0,798 ευρώ τον Οκτώβριο 2020.

Βέβαια πρόκειται για τιμή που αφορά τις παραγγελίες άνω των 1.000 λίτρων στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς το κόστος ανεβαίνει σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας και τις νησιωτικές περιοχές κατά 10-15 λεπτά το λίτρο λόγω αυξημένου κόστους μεταφορικών και αγορών μικρότερων ποσοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή τιμή είναι υψηλότερη και από την αντίστοιχη τιμή προ πανδημίας, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης μπήκε στην αγορά το φθινόπωρο του 2019 κοντά στο 1 ευρώ. Θυμίζουμε ότι με τη μεγάλη βουτιά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές την περσινή άνοιξη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έπεσε ακόμα και κάτω από τα 70 λεπτά το λίτρο (Απρίλιος – Μάιος 2020) και η παράταση κατά έναν μήνα στο τέλος της σεζόν διάθεσης επέτρεψε σε πολλά νοικοκυριά να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, δημιουργώντας αποθέματα για τον επόμενο χειμώνα (2020 – 2021).

Πάντως, ως είθισται, την περίοδο αυτή είναι ακόμη χαμηλή η ζήτηση, κάτι που συνδέεται και με τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές του πετρελαίου, και με τον μέχρι στιγμής πιο ήπιο καιρό.  Άνοδος της κατανάλωσης αναμένεται από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν θα πέσει αισθητά και η θερμοκρασία, αν και στη βόρεια Ελλάδα οι προμήθειες γίνονται νωρίτερα.

Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου δεν προοιωνίζουν αντίστοιχη πτώση των τιμών στα πετρελαιοειδή, αφού και χθες βρέθηκαν σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ακόμα και τα 85 δολάρια το βαρέλι.

Πενιχρό το επίδομα

Την ίδια ώρα, το επίδομα θέρμανσης δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Σημειώνεται ότι το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται φέτος στα 168 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι:

* Αγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

* Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.  Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

* 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο.

* 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα.

* 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.