Χουσεΐν Ζεϊμπέκ- Βουλευτής Ξάνθης – ΣΥΡΙΖΑ
Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2021
Δελτίο Τύπου
“Ερώτηση σχετικά με την επίλυση του προβλήματος των δικαιούχων φοιτητών στέγασης στη ΦΕΖ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022”
Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσαν 30 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Κεραμέως, σχετικά με το πρόβλημα των δικαιούχων φοιτητών στέγασης στην Φοιτητική Εστία Ζωγράφου.
Η Παλαιά Φοιτητική Εστία Ζωγράφου που λειτουργεί από το 1975 και καλύπτει τις ανάγκες στέγασης ιδίως φοιτητών που προέρχονται από σχολές που δεν διαθέτουν ιδιόκτητες εστίες, όπως η Γεωπονική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, δεν θα λειτουργήσουν την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισής της. Όμως, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως επίσης και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ φαίνεται να μην έχουν μεριμνήσει για την ανεύρεση εναλλακτικών λύσεων στέγασης των εν λόγω φοιτητών. Ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον τόπο στέγασής τους, ενώ το φοιτητικό επίδομα στέγασης σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
Με αφορμή τα παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν την άμεση ανεύρεση λύσης στο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών, είτε μέσω της κατανομής τους σε άλλες διαθέσιμες φοιτητικές εστίες των Αθηνών , είτε μέσω της παροχής αυξημένου φοιτητικού επιδόματος στέγασης, ικανού να καλύψει τα έξοδα στέγασής τους.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Επίλυση του προβλήματος των δικαιούχων φοιτητών στέγασης στις ΦΕΖ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022»
Η Παλαιά Φοιτητική Εστία Ζωγράφου (ΦΕΖ) λειτουργούσε αδιαλείπτως από το 1975 και στεγάζεται σε ένα δεκαώροφο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου. Στην Εστία στεγάζονταν φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων, όπως από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.ά. και φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε ποσοστό 1%.
Ωστόσο, η εισδοχή των φοιτητών στη ΦΕΖ ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της επικείμενης ολοκληρωτικής ανακαίνισης των κτηριακών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα, με ανακοίνωση της επιτροπής εισδοχών της ΦΕΖ στις 27.11.2020 “είναι άμεση η ανάγκη ανακαίνισης της εστίας, ενώ προσωρινές λύσεις είναι μεν απαραίτητες για την άμεση βελτίωση των συνθηκών, αλλά δε μπορούν συνολικά να επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα. Συνεκτιμώντας τα δεδομένα, η επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τις αιτήσεις για εισδοχή στις ΦΕΖ για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, εισηγούμενη την εισδοχή των αιτούντων που γίνονται αποδεκτοί σε άλλο χώρο διαμονής προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης των εστιών ΦΕΖ. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να μεταφερθούν προσωρινά και οι οικότροφοι που ήδη διαμένουν στις ΦΕΖ”. Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στο ιστότοπο της ΦΕΖ από τις 23.3.2021, “τα αρμόδια Ιδρύματα και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχουν ήδη λάβει σχετική ενημέρωση, με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να αναζητά εναλλακτικές λύσεις κάλυψης της διαμονής και της σίτισης τόσο των νέων φοιτητών όσο και των ήδη διαμενόντων, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινηθούν σταδιακά έως την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης, που εκτιμάται ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο”.
Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, λοιπόν, τόσο οι δικαιούχοι φοιτητές εισδοχής στη ΦΕΖ, όσο και οι πρωτοετείς φοιτητές που θα αιτούνταν στέγασης ενημερώθηκαν για την ανακαίνιση του κτιρίου των εστιών και για την αδυναμία υποβολής αιτήσεων στέγασης. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αλλοδαποί φοιτητές που θα φοιτήσουν στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια μέσω του Προγράμματος ERASMUS.
Προς το παρόν δεν έχει ανευρεθεί κάποια λύση για το που θα στεγαστούν οι συγκεκριμένοι φοιτητές, με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ να μην έχει πάρει θέση επί του θέματος και τα Ιδρύματα να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση.
Το ζήτημα πιθανόν να λυθεί είτε με την μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών, είτε με την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος. Όμως, αφενός τα δωμάτια των ξενοδοχείων που μισθώνονται, συνήθως, δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για τους φοιτητές και βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας ή απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τα Πανεπιστήμια και αφετέρου το στεγαστικό επίδομα, ύψους μόλις 1000 ευρώ, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες στέγασης ενός φοιτητή, με δεδομένη και την αλματώδη αύξηση στις τιμές των ενοικίων.
Επίσης, το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, η λειτουργία των πανεπιστημίων θα γίνει δια ζώσης, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανεύρεση λύσης στο πρόβλημα στέγασης των εν λόγω φοιτητών.
Επειδή, ο φυσικός χώρος των φοιτητών είναι στα πανεπιστήμια, τα οποία θα λειτουργήσουν δια ζώσης το φετινό ακαδημαϊκό έτος
Επειδή, το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των Φοιτητικών Εστιών της χώρας, ενώ αποτελεί υποχρέωση του κράτους να διευκολύνει και να παρέχει στέγαση στους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές για την ομαλή περάτωση των σπουδών τους
Επειδή, θα έπρεπε ήδη από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, όπου τα πανεπιστήμια λειτούργησαν εξ αποστάσεως, να έχει ανευρεθεί κάποια λύση για την στέγαση των φοιτητών σε άλλες εστίες των Αθηνών
Ερωτάται η κα. Υπουργός:
- Πώς προτίθεστε να επιλύσετε το σοβαρότατο ζήτημα στέγασης των φοιτητών, που προέκυψε λόγω της δικαιολογημένης ανάγκης ανακαίνισης της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου;
- Με δεδομένο ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως φοιτητές σε σχολές που δεν διαθέτουν δικές τους εστίες, προτίθεστε να τους κατανείμετε στις άλλες φοιτητικές εστίες των Αθηνών, όπως τη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, τις Νέες Εστίες Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή την Φοιτητική Εστία Αθηνών;
- Εναλλακτικά προτίθεστε να θεσπίσετε την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος τουλάχιστον για τους συγκεκριμένους φοιτητές, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να καλύψει τις στεγαστικές τους ανάγκες;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος